| Автор |
Съобщение |
|
peterhr
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 8:48 pm Мнения: 59 Местоположение: София
|
 Voice модем на PCI слот - управление
Имам модем на PCI слот, някакъв Acorp Voice модем. Искам да го управлявам от програма на Делфи.
Пращам на СОМ порта, на който е модема данни и получавам резултата успешно.
Прочетох малко за модеми, но никъде не видях да има нещо като call monitoring.
Иска ми се да ми казва дали набира, дали се е свързал. Дали отсрещната страна е вдигнала телефона.
Идеята ми е да ползвам този модем само като dialer. Имам телефонен апарат от който да говоря.
Също и когато някой звъни да ми излиза съобщение че някой звъни. За съжаление моят модем няма CLIP.
Та въпроса ми е може ли да се включи модема да ми подадава текущото си състояние и ако може как?
След като набера започва едно писукане в слушалката на интервал от секунда горе долу. Писука 1 секунда, след това 1 секунда има пауза. После пак писука и така непрекъснато. Това някаква грешка ли показва? Как мога да премахна писукането?
|
| Пон Мар 19, 2007 4:40 pm |
|
 |
|
ps66
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
за да те успокоя:
- няма начин да разбереш дали отсрещната страна е вдигнала или не (освен ако не правиш анализ на звука - ама май си далече от тоя вариант) ... и проблема не е в модема а в тоя дето е измислил телефона (май че беше Бел)
- пиукането: ако си закачил телефона на входа "тел." на модема - възможно е модема да казва "in use" ... по добре запаралели телефона на модем (предположение!)
иначе кво се чудиш - модема набира а ти слушаш в случалката ... и говориш (ако някой вдигне) - същински телефон 
|
| Пон Мар 19, 2007 5:59 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
най-добре забрави за вътрешни модеми (PCI) и си потърси външен. уж няма разлика, ама има
на първия въпрос отговора е уклончив.
не че не може, но трябва доста много хирургически операции:
- трябва да си намериш тул за конфигурация на модемния фърмуер
- трябва отсрещната страна да има възможност за генерация на "CC Biling tone (bong)"
друг вариант е да използваш ISDN линия, така че отпадат горните два проблема. е, появява се нов
на втория въпрос трябва да търсиш в АТ-командите за твоя модем "Guard tone"
за конексант това е &G0, но все пак прочети ръководството
|
| Пон Мар 19, 2007 8:14 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Re: Voice модем на PCI слот - управление
1. За какво ти е този модем ако имаш телефон с RS232 комуникация , свържи го към ком порта с един MAX232 и бъзикай директно в телефона , какъвто и да е модем да ползваш допълнително излишно усложнява нещата, а така може и да не направиш нищо.
2.Принципно малко телефони поддържат обратна връзка , забелязал съм че всички ериксони без GA628 имат call monitoring , за другите не съм тествал .
|
| Вто Мар 20, 2007 9:45 am |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
Чудя се - ти въобще разбрал ли си за кВо става въпрос
и ъъъъ ... какво е PCI modem (и за кВо служи) ?
|
| Вто Мар 20, 2007 10:27 am |
|
 |
|
peterhr
|
Да подкарам този модем като dial-er няма нищо общо с проекта, който правя с Ериксон и ГПС.
Този модем искам да го ползвам защото си направих една програмка за съхраняване на данни за моите познати и искам като намеря телефона на някой да го набирам директно от компютъра, а не да гледм от екрана номера и да го набирам ръчно в стационарния телефон.
Искаше ми се да чакам и да НЕ вдигам слушалката докато от отсрещната страна не вдигне човека, но явно това ще го забравя като екстра.
Сега остава да махна писукането. Ще пробвам с "Guard tone" и ще вържа телефона директно на линията, а не на изхода на модема.
|
| Вто Мар 20, 2007 11:05 am |
|
 |
|
ps66
|
писукането най-вероятно е "Guard tone" (както ти е писал колегата по-горе) - само дето е през по-голям интервал ... и това е защото модема си мисли че ще си говори с друг модем ...
така че с AT&G0 най-вероятно се забранява (ако не е по default след ATZ)
някой модеми когато са заели линията - изключват телефонния порт - за да не се месиш в комуницацията ако случайно вдигнеш телефона ...
относто т.н. "таксови импулси" - това за БТК е май непознато понятие и май е измряло с аналоговите централи.
на модема можеш да разчиташ само за: BUSY (ако успее да го детектира - рег. настройки...) и RING (входящо позвъняване - ама пак може и да не го детектира ...) на всяко позвъняване
|
| Вто Мар 20, 2007 11:20 am |
|
 |
|
peterhr
|
 Не е "Guard Tone"
Явно писукането не е от Guard Tone. Пробвах да го изключа с AT&G0, но пак го има.
Пробвах и да му сменя честотата с G1, G2, но резултат в писукането нямаше.
При всички команди ми изписва "OK" като резултат, така че ги приема правилно.
Пробвах и ATZ, но пак не го изключва.
Какво друго да пробвам за да го махна?
|
| Сря Мар 21, 2007 10:26 am |
|
 |
|
poolo
|
|
| Сря Мар 21, 2007 12:18 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Сега ако обясниш и как се пуска програма на Делфи през H iper terminal грешка няма да имаш! 
|
| Сря Мар 21, 2007 1:00 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Peterhr,
помисли си малко за модемите...
като пуснеш модем и отсреща има друг модем почва НАЧАЛНА синхронизация!
това значи - предават си служебни данни, оценяват качеството на линията според качеството се договарят за скоростта с която да обменят данни, и т.н.
това е диалог който звучи като ".....едно писукане в слушалката през 1 секунда........" както подробно си го описал
ако отсреща няма модем с който да се договори твоя...той затваря линията.
така, че почни оттам-> вземи си още един модем, набирай номер на който отговаря този модем  тогава твоя ще "пиука" и отсреща ще му "пиука" и после ще стане работата 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Мар 21, 2007 2:09 pm |
|
 |
|
peterhr
|
Моят модем е "voice", той би трябвало да е предивден и да се ползва за разговори. Не съм се задълбавал да търся много инфо за него, но и след като има изход за слушалки и вход за микрофон все си мисля че трябва да го подкарам като dialer.
Аз искам само да ми набере друг номер. Не искам да си говори с друг модем. Говоренето с друг модем го пробвах и работи, но на мен това не ми върши работа.
Тъпият вариант е като вдигна слушалката и да натискам space или друг бутон от клавиатурата и програмата ми да кара модема за затвори. Но тъй като слушалката е вдигната не ми разпада линията и така мога да си говоря.
Но ми се искаше да не натиснам нищо друго след като го накарам да избере номерът.
|
| Сря Мар 21, 2007 4:02 pm |
|
 |
|
ps66
|
няма никакъв проблем модема да работи като дайлер и не е необходимо да е "voice" !
можеш да вземен и някой 10-12г. модем и пак ще работи!
"voice" екстрата позволява да работи и като телефонен секретар ... и др. според софтуера ти...
виж какъв ти е чипсета и му потърси описане на AT!
пробвай да забраниш факса с AT+FCLASS=0 (макар че след ресет трябва да е 0)
виж кое къде си свързал (тел. линия).
казах ти за запаралелиш телефона и модема а не да го вкл. в тел. порт на модема!
|
| Сря Мар 21, 2007 4:18 pm |
|
 |
|
peterhr
|
Реши се проблема.
Иска 'at+fclass=8' за да го прати в режим voice.
Сега всичко е наред.
Мерси на всички за помощта.
ПП: Телефона и модема съм ги вързал на един кабел който отива в рoзетката на стената. Чисто паралелно свързване
Кабела влиза в модема не в изхода за телефон, а във буксата с надпис: LINE.
|
| Чет Мар 22, 2007 4:51 pm |
|
|