Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Voice модем на PCI слот - управление 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Voice модем на PCI слот - управление
Имам модем на PCI слот, някакъв Acorp Voice модем. Искам да го управлявам от програма на Делфи.

Пращам на СОМ порта, на който е модема данни и получавам резултата успешно.
Прочетох малко за модеми, но никъде не видях да има нещо като call monitoring.
Иска ми се да ми казва дали набира, дали се е свързал. Дали отсрещната страна е вдигнала телефона.

Идеята ми е да ползвам този модем само като dialer. Имам телефонен апарат от който да говоря.
Също и когато някой звъни да ми излиза съобщение че някой звъни. За съжаление моят модем няма CLIP.

Та въпроса ми е може ли да се включи модема да ми подадава текущото си състояние и ако може как?

След като набера започва едно писукане в слушалката на интервал от секунда горе долу. Писука 1 секунда, след това 1 секунда има пауза. После пак писука и така непрекъснато. Това някаква грешка ли показва? Как мога да премахна писукането?

Пон Мар 19, 2007 4:40 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
за да те успокоя:
- няма начин да разбереш дали отсрещната страна е вдигнала или не (освен ако не правиш анализ на звука - ама май си далече от тоя вариант) ... и проблема не е в модема а в тоя дето е измислил телефона (май че беше Бел)
- пиукането: ако си закачил телефона на входа "тел." на модема - възможно е модема да казва "in use" ... по добре запаралели телефона на модем (предположение!)

иначе кво се чудиш - модема набира а ти слушаш в случалката ... и говориш (ако някой вдигне) - същински телефон :D

Пон Мар 19, 2007 5:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
най-добре забрави за вътрешни модеми (PCI) и си потърси външен. уж няма разлика, ама има 8)

на първия въпрос отговора е уклончив.
не че не може, но трябва доста много хирургически операции:
- трябва да си намериш тул за конфигурация на модемния фърмуер
- трябва отсрещната страна да има възможност за генерация на "CC Biling tone (bong)"

друг вариант е да използваш ISDN линия, така че отпадат горните два проблема. е, появява се нов :wink:

на втория въпрос трябва да търсиш в АТ-командите за твоя модем "Guard tone"
за конексант това е &G0, но все пак прочети ръководството

Пон Мар 19, 2007 8:14 pm
Профил

Мнение Re: Voice модем на PCI слот - управление
peterhr написа:
Имам модем на PCI слот, някакъв Acorp Voice модем. Искам да го управлявам от програма на Делфи.

Иска ми се да ми казва дали набира, дали се е свързал. Дали отсрещната страна е вдигнала телефона.

Идеята ми е да ползвам този модем само като dialer. Имам телефонен апарат от който да говоря.
Също и когато някой звъни да ми излиза съобщение че някой звъни. За съжаление моят модем няма CLIP.

Та въпроса ми е може ли да се включи модема да ми подадава текущото си състояние и ако може как?

След като набера започва едно писукане в слушалката на интервал от секунда горе долу. Писука 1 секунда, след това 1 секунда има пауза. После пак писука и така непрекъснато. Това някаква грешка ли показва? Как мога да премахна писукането?

1. За какво ти е този модем ако имаш телефон с RS232 комуникация , свържи го към ком порта с един MAX232 и бъзикай директно в телефона , какъвто и да е модем да ползваш допълнително излишно усложнява нещата, а така може и да не направиш нищо.
2.Принципно малко телефони поддържат обратна връзка , забелязал съм че всички ериксони без GA628 имат call monitoring , за другите не съм тествал .

Вто Мар 20, 2007 9:45 am
Профил
Аватар

plameniv написа:
[... 1. За какво ти е този модем ако имаш телефон с RS232 комуникация , свържи го към ком порта с един MAX232 и бъзикай директно в телефона , какъвто и да е модем да ползваш допълнително излишно усложнява нещата, а така може и да не направиш нищо.
2.Принципно малко телефони поддържат обратна връзка , забелязал съм че всички ериксони без GA628 имат call monitoring , за другите не съм тествал .

Чудя се - ти въобще разбрал ли си за кВо става въпрос :?:

и ъъъъ ... какво е PCI modem (и за кВо служи) ?

Вто Мар 20, 2007 10:27 am
Профил

Мнение 
Да подкарам този модем като dial-er няма нищо общо с проекта, който правя с Ериксон и ГПС.

Този модем искам да го ползвам защото си направих една програмка за съхраняване на данни за моите познати и искам като намеря телефона на някой да го набирам директно от компютъра, а не да гледм от екрана номера и да го набирам ръчно в стационарния телефон.

Искаше ми се да чакам и да НЕ вдигам слушалката докато от отсрещната страна не вдигне човека, но явно това ще го забравя като екстра.

Сега остава да махна писукането. Ще пробвам с "Guard tone" и ще вържа телефона директно на линията, а не на изхода на модема.

Вто Мар 20, 2007 11:05 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
peterhr написа:
Да подкарам този модем като dial-er няма нищо общо с проекта, който правя с Ериксон и ГПС.

Този модем искам да го ползвам защото си направих една програмка за съхраняване на данни за моите познати и искам като намеря телефона на някой да го набирам директно от компютъра, а не да гледм от екрана номера и да го набирам ръчно в стационарния телефон.

Искаше ми се да чакам и да НЕ вдигам слушалката докато от отсрещната страна не вдигне човека, но явно това ще го забравя като екстра.

Сега остава да махна писукането. Ще пробвам с "Guard tone" и ще вържа телефона директно на линията, а не на изхода на модема.

писукането най-вероятно е "Guard tone" (както ти е писал колегата по-горе) - само дето е през по-голям интервал ... и това е защото модема си мисли че ще си говори с друг модем ...
така че с AT&G0 най-вероятно се забранява (ако не е по default след ATZ)

някой модеми когато са заели линията - изключват телефонния порт - за да не се месиш в комуницацията ако случайно вдигнеш телефона ...
относто т.н. "таксови импулси" - това за БТК е май непознато понятие и май е измряло с аналоговите централи.

на модема можеш да разчиташ само за: BUSY (ако успее да го детектира - рег. настройки...) и RING (входящо позвъняване - ама пак може и да не го детектира ...) на всяко позвъняване

Вто Мар 20, 2007 11:20 am
Профил

Мнение Не е "Guard Tone"
Явно писукането не е от Guard Tone. Пробвах да го изключа с AT&G0, но пак го има.
Пробвах и да му сменя честотата с G1, G2, но резултат в писукането нямаше.
При всички команди ми изписва "OK" като резултат, така че ги приема правилно.

Пробвах и ATZ, но пак не го изключва.

Какво друго да пробвам за да го махна?

Сря Мар 21, 2007 10:26 am
Профил ICQ
Аватар

peterhr написа:

- hjper terminal- :idea: :arrow: :!:

Сря Мар 21, 2007 12:18 pm
Профил
Аватар

poolo написа:
peterhr написа:
......
- hjper terminal- :idea: :arrow: :!:

Сега ако обясниш и как се пуска програма на Делфи през Hiper terminal грешка няма да имаш! :D

Сря Мар 21, 2007 1:00 pm
Профил WWW
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
Peterhr,

помисли си малко за модемите...

като пуснеш модем и отсреща има друг модем почва НАЧАЛНА синхронизация!
това значи - предават си служебни данни, оценяват качеството на линията според качеството се договарят за скоростта с която да обменят данни, и т.н.
това е диалог който звучи като ".....едно писукане в слушалката през 1 секунда........" както подробно си го описал :)

ако отсреща няма модем с който да се договори твоя...той затваря линията.

така, че почни оттам-> вземи си още един модем, набирай номер на който отговаря този модем :!: тогава твоя ще "пиука" и отсреща ще му "пиука" и после ще стане работата :!:

Сря Мар 21, 2007 2:09 pm
Профил

Мнение 
Моят модем е "voice", той би трябвало да е предивден и да се ползва за разговори. Не съм се задълбавал да търся много инфо за него, но и след като има изход за слушалки и вход за микрофон все си мисля че трябва да го подкарам като dialer.

Аз искам само да ми набере друг номер. Не искам да си говори с друг модем. Говоренето с друг модем го пробвах и работи, но на мен това не ми върши работа.

Тъпият вариант е като вдигна слушалката и да натискам space или друг бутон от клавиатурата и програмата ми да кара модема за затвори. Но тъй като слушалката е вдигната не ми разпада линията и така мога да си говоря.

Но ми се искаше да не натиснам нищо друго след като го накарам да избере номерът.

Сря Мар 21, 2007 4:02 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
peterhr написа:
Моят модем е "voice", той би трябвало да е предивден и да се ползва за разговори. Не съм се задълбавал да търся много инфо за него, но и след като има изход за слушалки и вход за микрофон все си мисля че трябва да го подкарам като dialer.

Аз искам само да ми набере друг номер. Не искам да си говори с друг модем. Говоренето с друг модем го пробвах и работи, но на мен това не ми върши работа.

Тъпият вариант е като вдигна слушалката и да натискам space или друг бутон от клавиатурата и програмата ми да кара модема за затвори. Но тъй като слушалката е вдигната не ми разпада линията и така мога да си говоря.

Но ми се искаше да не натиснам нищо друго след като го накарам да избере номерът.

няма никакъв проблем модема да работи като дайлер и не е необходимо да е "voice" !
можеш да вземен и някой 10-12г. модем и пак ще работи!
"voice" екстрата позволява да работи и като телефонен секретар ... и др. според софтуера ти...
виж какъв ти е чипсета и му потърси описане на AT!
пробвай да забраниш факса с AT+FCLASS=0 (макар че след ресет трябва да е 0)
виж кое къде си свързал (тел. линия).
казах ти за запаралелиш телефона и модема а не да го вкл. в тел. порт на модема!

Сря Мар 21, 2007 4:18 pm
Профил

Мнение 
Реши се проблема.
Иска 'at+fclass=8' за да го прати в режим voice.
Сега всичко е наред.

Мерси на всички за помощта.

ПП: Телефона и модема съм ги вързал на един кабел който отива в рoзетката на стената. Чисто паралелно свързване :)
Кабела влиза в модема не в изхода за телефон, а във буксата с надпис: LINE.

Чет Мар 22, 2007 4:51 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]