Отговори на тема  [ 118 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
ATtiny2313 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Туи чудо RS-232 се казва така, защото е тръгнало от 232-я опит. А твоите сигурно са не-повече от 23. Давай смело - имаш поне още 200...

Сря Апр 12, 2006 1:03 am
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл

Мнение 
другари положението е критично, трябва да се вземат спешни мерки по оживяването на този контролер,чакам идеи някви за човките на фусовете

Сря Апр 12, 2006 1:56 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Стига си пълнил форума с глупости. Не си наясно с материята,и както се вижда нямаш и мерак да навлезеш.Що не си намериш друго занимание?
То се чудя на колегите що ти се връзват на акъла изобщо

Сря Апр 12, 2006 3:57 am
Профил
Аватар

Мнение 
Тъй тъй Gogo55...ако искаш да седна да ти я сглобя а?

Това е абсолютно последното обяснение и пост, който поставям в тази тема, ще се постарая да бъде максимално ясен и достъпен, ако след тоя пост се породи някакъв "идиотски" въпрос относно тоя спийд контролер, защо той не работи (щото е сглобен по "лай" файла и те мързи да си направиш платка наново използвайки схемата както те посъветвах) или "къде ми е проблема" (не сме богове, нито врачки, няма как да знаем ква си я надробил), ще помоля Реконструктор да премести темата в Кошче и съм почти сигурен, че ще го направи. Аз тая схема не бих седнал да я сглобявам поради ред причини, първата и най-важна от които е, че мога да го проектирам доста по добре от това и доста по достъпно за такива като тебе (да не говорим за по-евтино откъм материали), но ето сядам и чета какво пише в сайта на автора (няма ме в немския ама ме има в техниката и мога да отгатна какво пише)...четем http://home.versanet.de/~b-konze/blmc_b ... ltplan.htm и пишем тука на български другарю.

На първо място в сайта на автора (моите уважения) има схема на въпросния прословут спийд контролер, ето я и нея:
Изображение
За по-кратко ще я наричаме СХЕМАТА!

Това е документа който трябва да ползваш за сглобяване на BLMC, няма лай-файлове, няма лъжливи картинки с кварц опроводен към +5V!!

За да сглобиш схемата ти трябват:
    <Таблица1>
    1. Универсална платка
    2. Показаните елементи
    3. Поялник и припой
    4. Помощни кабели
    5. Други инструменти - отверка, пинсети, резачи, мултицет и др.

Друга особеност по сглобяването на схемата няма. Подреждаш показаните на СХЕМАТА елементи върху универсалната платка (Таблица1, т.1), свързваш ги чрез помощни кабели (Таблица1, т.4) по начина показан СХЕМАТА изпозвайки поялник и припой (Таблица1, т.3). Пак да повторим за неразбралите, сглобяваме не по лай файловете, не по разни картинки изтеглени от къде ли не, а точно по тази СХЕМА !!!
За неяснотии по схемата обърни се към автора, на мен ми се вижда ясна.

След няколкото човешки часа труд които си отделил за сглобяването на СХЕМАТА (аз за работа днес съм отделил повече от 15 часа...ама такива като тебе ми скъсяват жовота с още толкова), проверяваш с ом-метър (мултицет Ц20, дигитален или какъвто имаш под ръка) дали дали всички връзки по схемата са наред - може да има прекъсната връзка, лоша спойка, късо съединение между два съседни проводника и още куп проблеми, за които не отговаряме!

Идва момента който ти обичаш да наричаш "програмиране на хех", ключов момент в изработката на BLMC. За целта са нужни:

<Таблица 2>
    1. Програматор за микроконтролери 90S2313
    2. Софтуер за програмиране на 90S2313.
    3. Няма <3>, просто а? Слагаш ни в малкия си джоб, ти от 10 дена и вече можеш да програмираш, аз от 10 години още се чудя как

Последните 3 няма да ги коментирам, обяснения изсипахме десетки по въпроса, цъкай с мишката и чети. Ако не си наясно със "какво има в чипа", ето ASM файла (езика е асемблер) който можеш да преработиш както ти е удобно.
    Възможни резултати, често задавани въпроси (FAQ):
    1. Схемата заработва - ами браво на автора, браво на майстора дето я налепил - "ура, да живее България"
    2. Схемата не заработва - какво правим
    2.1 Намираме някой друг да ни я сглоби, срещу съответното заплащане естествено
    2.2 Намираме си друго занимание

И в двата случая се препоръчва да не товариш "господата от оня форум дето си чешат езика за разни бомби" със проблема си.

Ще си позволя малко прост текст - бързането и твърдоглавието няма да ти помогнат, доказателството е шепата изгорени елементи на масата ти. Предполагам ще изкоментираш, че поста ми не ти носи някаква нова информация - отговарям предварително - не носи, това е обобщение на всичките (над 50) поста изписани по твоя проблем. Друг коментар който очаквам е - "защо на места има заядлив тон", отговор - правил съм много по-добри обяснения - пред по-добър слушател. Форума ни е място където се дискутират проблеми относно цифровата електроника, микропроцесори, програмиране и пр., не е място където сме длъжни да помагаме на хора които не знаят кое е катода на светодиода.

Сря Апр 12, 2006 3:58 am
Профил

Мнение 
в магазина няма AT90S2313S-може ли да го сменя с ATTINY2313-20PU
SI4425P-може ли да го сменя със F9540N
SI4420N-може ли да се смени с IRF540N
горните три неща вече не се произвеждат и ги няма по магазините.

Сря Апр 12, 2006 10:49 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
При мен тази тема излиза на 8 страници. от които само първата имаше смисъл, докато не се намеси Gogo55. Ако ще гоним рекорд по обем, ето го!
Цитат:
другари положението е критично, трябва да се вземат спешни мерки по оживяването на този контролер,чакам идеи някви за човките на фусовете

... чакай идеи за човките на фусовете!
Тоя да не си прави психотестове!!?
Моля те Рекоструктор'е закрий темата!
Успех :D :) :(

Сря Апр 12, 2006 4:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Малко "оффтопик" : хищник, ти как би съкратил думата "лайно" :roll:

ЕДИТ: >> към коничната папка.

Сря Апр 12, 2006 8:07 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Човече написал сам ти линк вземи сглоби схемата на барсалката на атмелските чипове,почети малко от дата шитовете и тогава питай,масати народ се занимава с теб още им се чудя за какво ти отговарят и аз бях също сардит на всичките от форума, че никой не ми казва ФУСОВЕТЕ как са е то си има правила и си ги пише и им се извинявам.Като незнаеш какво е RS-32 подобре се занимавай с нещо по елементарно и след като набавиш определения опит тогава се захващай с нещо по сложно.Ако с нещо сам те засегналл извинявай.

Сря Апр 12, 2006 11:56 pm
Профил

Мнение ATTINY2313V-10PI vs. ATTINY2313-20PU
Здравейте,

Не съм много навътре относно атини-тата и за тожа исакм да Ви попитам каква е разликата между:
ATTINY2313V-10PI и ATTINY2313-20PU. Имам схема която съм я реализирал с ATTINY2313V-10PI обаче немога да намеря вече такива и искам да ви запитам дали ако сложа ATTINY2313-20PU с кварц 10 MHz дали ше върши същата работа.

Благодаря Ви много,
Вивенди

Съб Авг 04, 2007 10:47 am
Профил

Мнение Re: ATTINY2313V-10PI vs. ATTINY2313-20PU
vivendi написа:
Здравейте,

Не съм много навътре относно атини-тата и за тожа исакм да Ви попитам каква е разликата между:
ATTINY2313V-10PI и ATTINY2313-20PU. Имам схема която съм я реализирал с ATTINY2313V-10PI обаче немога да намеря вече такива и искам да ви запитам дали ако сложа ATTINY2313-20PU с кварц 10 MHz дали ше върши същата работа.

Благодаря Ви много,
Вивенди

V - това е за 1,8-5,5V а другото за 2,7-5,5
т.е. ако захранваш с повече от 3 V -няма да имаш проблеми.
/U- това май е безоловен, ама не съм сигурен/

Съб Авг 04, 2007 11:50 am
Профил ICQ

Мнение 
Абе работя от 2 години с 2313 и не можах да изгоря 1 чип дори съм им обръщал захранванията ( като обърнеш чипа спрямо 'DIP20' цокълчето ),
единствения проблем дето ми се е случвал е да се объркат незнайно как да се намъдри някоя 0 на SPIEN При писане на Sec. и Config. Битовете
1. " Фиусовете" са зададени по дефаулт така че да не може да го подкараш никога. Настройват се на око колкото по малко отметки толкова по сигурно ще тръгне. За да е още по лесно са направили отметка=няма, празно = има. има опасност да са ти дали чип с фабрична настроика за дебъг
(ако ги купуваш от някоя аптека)
2. Кварцовете са важни , все пак те тиктакат. Особено ако са малко по оранжевки , ще се наложи да сложиш тук таме някоя отметка по фиусовете.

или по лесно при най-елементарана настройка без WDT , с външен клок
Керамичен резонатор , Lock1&Lock2- да има отметка. SUT1&SUT0 - да има отметка . CKSEL1&SCKEL0 - да има отметка /друго всичко да е празно/

Кристален резонатор, Lock1&Lock2- да има отметка. CKSEL1-да има отметка ./ всичко друго да е празно/

P.S. всичко друго да е празно означава да е празно всичко друго.

Нед Авг 26, 2007 11:23 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Програмирам (за сега без успех) тини 2313/20 със буфериран донгъл през LPT1 ( от типа STK200/300) с PonyProg i s CodeVision.
На таргета имам сложен кварц 16 мХц, на каквато честота би трябвало да работи после, и захранване 5 в.

Сега се записва нещо, но после mismatch, а Понито не го познава.

- може ли програмирането да стане с този кварц или да сложа напр. 4 мХц?
- има ли значение кога се включва захранването?
- какви фузове да включа за да работи на 16 мХц?

благодаря за отговорите

Вто Апр 01, 2008 9:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Трябва да си работи и с този кварц. Но е важно как са конфигурирани фузовете. Гледай да не му забраниш ресета или ISP то че тогава само с паралелен програматор можеш да го оживиш. Имам някакъв бегъл спомен че в ератата пишеше нещо за възможност да го убиеш перманентно при забрана на ISPto.
Ако е конфигуриран на външен клок няма да стане работата докато на XT1 входа не му подадеш някаква честота,обикновенно 1Mhz. А моя съвет е да си събереш STK500 съвместим програматор и да си работиш с него с AVR студио. Ако искаш изпитана схема за STK500 пиши ми PM

Чет Апр 03, 2008 11:43 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 118 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8