Тъй тъй Gogo55...ако искаш да седна да ти я сглобя а?
Това е абсолютно последното обяснение и пост, който поставям в тази тема, ще се постарая да бъде максимално ясен и достъпен,
ако след тоя пост се породи някакъв "идиотски" въпрос относно тоя спийд контролер, защо той не работи (щото е
сглобен по "лай" файла и те мързи да си направиш платка наново използвайки схемата както те посъветвах) или "къде ми е проблема" (
не сме богове, нито врачки, няма как да знаем ква си я надробил), ще помоля
Реконструктор да премести темата в
Кошче и съм почти сигурен, че ще го направи. Аз тая схема не бих седнал да я сглобявам поради ред причини, първата и най-важна от които е, че мога да го проектирам доста по добре от това и доста по достъпно за такива като тебе (да не говорим за по-евтино откъм материали), но ето сядам и чета какво пише в сайта на автора (няма ме в немския ама ме има в техниката и мога да отгатна какво пише)...четем
http://home.versanet.de/~b-konze/blmc_b ... ltplan.htm и пишем тука на български
другарю.
На първо място в сайта на автора (моите уважения) има схема на въпросния прословут спийд контролер, ето я и нея:
За по-кратко ще я наричаме
СХЕМАТА!
Това е документа който трябва да ползваш за сглобяване на BLMC,
няма лай-файлове, няма лъжливи картинки с кварц опроводен към +5V!!
За да сглобиш схемата ти трябват:
<Таблица1>
1. Универсална платка
2. Показаните елементи
3. Поялник и припой
4. Помощни кабели
5. Други инструменти - отверка, пинсети, резачи, мултицет и др.
Друга особеност по сглобяването на схемата няма. Подреждаш показаните на
СХЕМАТА елементи върху универсалната платка (Таблица1, т.1), свързваш ги чрез помощни кабели (Таблица1, т.4) по начина показан
СХЕМАТА изпозвайки поялник и припой (Таблица1, т.3). Пак да повторим за неразбралите, сглобяваме не по лай файловете, не по разни картинки изтеглени от къде ли не, а точно по тази
СХЕМА !!!
За неяснотии по схемата обърни се към автора, на мен ми се вижда ясна.След няколкото човешки часа труд които си отделил за сглобяването на СХЕМАТА (аз за работа днес съм отделил повече от 15 часа...ама такива като тебе ми скъсяват жовота с още толкова), проверяваш с ом-метър (мултицет Ц20, дигитален или какъвто имаш под ръка) дали дали всички връзки по схемата са наред - може да има прекъсната връзка, лоша спойка, късо съединение между два съседни проводника и още куп проблеми,
за които не отговаряме!Идва момента който ти обичаш да наричаш "програмиране на хех", ключов момент в изработката на BLMC. За целта са нужни:
<Таблица 2>
1. Програматор за микроконтролери 90S2313
2. Софтуер за програмиране на 90S2313.
3. Няма <3>, просто а? Слагаш ни в малкия си джоб, ти от 10 дена и вече можеш да програмираш, аз от 10 години още се чудя как
Последните 3 няма да ги коментирам, обяснения изсипахме десетки по въпроса, цъкай с мишката и чети. Ако не си наясно със "какво има в чипа", ето ASM файла (езика е асемблер) който можеш да преработиш както ти е удобно.
Възможни резултати, често задавани въпроси (FAQ):
1. Схемата заработва - ами браво на автора, браво на майстора дето я налепил - "ура, да живее България"
2. Схемата не заработва - какво правим
2.1 Намираме някой друг да ни я сглоби, срещу съответното заплащане естествено
2.2 Намираме си друго занимание
И в двата случая се препоръчва да не товариш "
господата от оня форум дето си чешат езика за разни бомби" със проблема си.
Ще си позволя малко прост текст - бързането и твърдоглавието няма да ти помогнат, доказателството е шепата изгорени елементи на масата ти. Предполагам ще изкоментираш, че поста ми не ти носи някаква нова информация - отговарям предварително - не носи, това е обобщение на всичките (над 50) поста изписани по твоя проблем. Друг коментар който очаквам е - "защо на места има заядлив тон", отговор - правил съм много по-добри обяснения - пред по-добър слушател. Форума ни е място където се дискутират проблеми относно цифровата електроника, микропроцесори, програмиране и пр., не е място където сме длъжни да помагаме на хора които не знаят кое е катода на светодиода.