Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Кондициониране сигнал за тахометър 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Кондициониране сигнал за тахометър
Здравейте,

каква схема мога да използвам за да взимам оборотите от бобината на автомобил (с прекъсване в "-") за да захраня един MCU (в случая PIC).

Изглежда получава доста паразитни пикове от които не захваща добре оборотите. За сега входа на PIC-а е защитен през 200кома и 5V1 ценер и паралелно на ценера 2.2nF за изглаждане на сигнала но явно не е достатъчно.

Другата опция за която се сещам е след първия импулс да реализирам времезакъснение в PIC-а, така че да не хваща скоропостъпващите следващи (паразити), но ми е интересно и хардуерното решение, за което моля за съвет.

Чет Ное 29, 2007 5:36 pm
Профил ICQ YIM
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Препоръчвам ти галванично изолиране с оптрон (фототранзисторен), разположен около бобината, а товара на транзистора - при контролера.

Чет Ное 29, 2007 9:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами потърси из нета схема на формировател - бях намерил такава ама нещо не мога да си спомня къде - с 555 и още няколко елемента (R и C) покрай него. Другия вариант е да си свалиш схемата от някой ключ за газова инсталация - само, че те обикновенно са много гъсто наситени и трудно се разбира кое какво е преди да се парчеладоса целия.

едит : говоря за вземане на импулса от високоволтовия кабел

Пет Ное 30, 2007 10:20 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Къде си закачен на бобината, преди или след транзистора?

Пет Ное 30, 2007 10:52 am
Профил
Аватар

Мнение 
Рек, това за което говоря си е галванично разделено и явно е добър вариант, щом ключовете ги правят така - само се навива една жица около кабела който отива към делкото. Ако има такъв - щото на мойта кола няма такова чудо :) и не е дизел.

Пет Ное 30, 2007 11:12 am
Профил ICQ

Мнение 
Благодаря за мненията.

Реконструктор написа:
Къде си закачен на бобината, преди или след транзистора?

На самата бобина. Не знам какво имаш предвид преди или след - зависи от гледната точка. Но ако бях "преди" транзистора (от моята гледна точка) нямаше да има смущения от разряда на кондензатора, т.е. съм след транзистора... или м/у транзистора и бобината.

Пет Ное 30, 2007 12:25 pm
Профил ICQ YIM
Аватар

Мнение 
darkyp написа:
На самата бобина. Не знам какво имаш предвид преди или след - зависи от гледната точка. Но ако бях "преди" транзистора (от моята гледна точка) нямаше да има смущения от разряда на кондензатора, т.е. съм след транзистора... или м/у транзистора и бобината.

Лошо. :) Защо реши точно там? Обратния отскок от бобината на запалването може да стигне и 1000V в някои случаи, трябва ти доста сериозен диод да го гасиш.

Пет Ное 30, 2007 12:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
300 до 400V - да, но 1000...

Пет Ное 30, 2007 8:54 pm
Профил

Мнение 
Реконструктор написа:
darkyp написа:

Лошо. :) Защо реши точно там? Обратния отскок от бобината на запалването може да стигне и 1000V в някои случаи, трябва ти доста сериозен диод да го гасиш.

Там защото е на най-видно място. Не е необходимо да се търси / отваря ECU примерно.

Аз съм го смятал за към 300 V обратен ток - съпротивлението е 200кома - 1.5ма ток.

Пет Ное 30, 2007 11:23 pm
Профил ICQ YIM
Аватар

Мнение 
Desert Leo написа:
300 до 400V - да, но 1000...

Да, в 99% от случаите. :) Аз споменах за някои случаи - при много сгъстен мотор и голяма бобина. Но в общия случай е толкова.
Идеята е, че добрият инженер следва да се ръководи от принипа на презапасяването. :)

Пон Дек 03, 2007 2:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
darkyp написа:
Там защото е на най-видно място. Не е необходимо да се търси / отваря ECU примерно.

Ами зависи. По принцип в повечето случаи силовия транзистор (комутатора, така наречен) е изнесен извън ЕКУ-то, даже обикновено е интегриран с бобината. Каква е колата?

Пон Дек 03, 2007 2:09 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Потърси стара схема на електронен оборотомер (на тези, дето се слагаха по жигулките). На входа имат такива формирователи. Ако не намериш ще снимам и ще ти пратя една такава, но не казвам че ще стане бързо.

Вто Дек 04, 2007 4:32 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Работеща схема на руски оборотомер:
http://www.zr.ru/articles/39220/
http://www.zr.ru/img/33822_3.html
Сигнал се подава или на високоволтовия вход (от първичната намотка на бобината), или на нисковолтовия (от ECU или съответния изход на електронно запалване).

Вто Дек 11, 2007 8:05 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
що не потърсиш обратният сигнала от бобината към ЕКУ-то. На мойта бракма даже има специален конектор където може да си закачиш осцилоскифа или допълнителен тахометър

Вто Дек 11, 2007 11:53 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]