Отговори на тема  [ 171 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща
За скъпото гориво .. и защо плачат шьофьорите .... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
...............
Иначе относно сметките за цените на биогоривото:

Към момента литър олио в Германия е 0.9е. Литър нафта е 1.5е. Някой да знае какво количество олио е необходимо за получаване на литър бионафта? Това ще подскаже къде е цената на биото отнесена към изкопаемия нефт.

Ти така и не разбра, че проблема не е в цената....
А с това сравнение на цената на олиото и бионафтата направо изби рибата. Не се ли сещаш, че в ЕС селскостопанската продукция се дотира, а горивата се облагат с големи акцизи?

Вто Юни 17, 2008 11:02 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Тц, не разбрах. Нищо казано от теб не схващам. Тъп съм. Всъщност това ще разберем след време, защото ако аз съм тъп, то значи, че и тия от трибуквената групировка са тъпи, а това мнооооого ме съмнява. Освен това и еврочиновницте дето ни натресоха това 20% алтернативни горива и те са тъпи, ама тъй като те командват парада....

Вто Юни 17, 2008 12:17 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
За любителите на капитализма, свободния пазар, трибуквени фирми и силни усещания :
Що не отидохте да напълните един камион череши и да го продадете на женския пазар. :D

Вто Юни 17, 2008 1:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Черешите преминаха, сега иде ред на липовия цвят - 3.90 лв./кг. му е цената тука.

Вто Юни 17, 2008 2:27 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
rumen написа:
За любителите на капитализма, свободния пазар, трибуквени фирми и силни усещания :
Що не отидохте да напълните един камион череши и да го продадете на женския пазар. :D

Щото не ни е работа да продаваме череши, предполагам ;)

Cekins написа:
Черешите преминаха, сега иде ред на липовия цвят - 3.90 лв./кг. му е цената тука.

Ми не е много. Аз лично не се виждам да набера повече от 3кг, и то ако си дам зор. Не мога да го преценя добре, но един чувал сигурно не е повече от 5 кила. А това си е много нещо.

http://money.ibox.bg/news/id_1408327207

Живи да ги ожалиш. Те ти Румене, капитализъм, самаряни са хората, не гонят печалби. Просто да са в услуга на обществото :)

Вто Юни 17, 2008 3:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Някой хора с две кила ще си нахранят семействата за по ден два, че и повече. А и 10 кила за около 5-6 часа спокойно могат да се наберат при това имане дето е сега.

То в тая статия май говорят само за бензиностанциите. Справка на сайта им : А95 1000 л : 1203 лв. + 685 акциз + 377 ДДС, ама в случая и акциза е обложен с ДДС !!!, кое е 25 % от ценат ана горивото.

Ядосвам се като се говорят глупости, при положение, че всеки може да си направи справка кое как е. 685 лв. са доста повече от 25% :evil:

Последна промяна Cekins на Вто Юни 17, 2008 3:52 pm, променена общо 1 път

Вто Юни 17, 2008 3:45 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
как лукойл да печели като парите им отиват в офшорката която им доставя нефта ;)
преди демокрацията нефтохим имаше към 4 милиарда лева оборот (!) при 1 лв = 1 долар
след приватизацията този оборот намаля 10 пъти, не че се преработват 10 пъти по-малко горива, просто заработи на "ишлеме" и парите тръгнаха в друга посока

Вто Юни 17, 2008 3:47 pm
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
е ти направо го изкара перпетум мобиле от втори род тоя стирлинг ;-)
При 200С практически нищо не можеш да направиш. Карно кпд-то е под 40% (38% при 20С атм.) Добър стирлинг може да докара 5 -10%, което всъщност никак не е зле, другите видове двигатели дори няма да помръднат.

Гледах едни рапорти за Стирлинг на 40% кпд, обаче го "захранваха" с параболичен слънчев концентратор, а там температурите могат да стигнат и 2000 оС. За 200 оС е ясно ,че кпд-то ще е малко но пък могат да се горят всякакви отпадъчни биоматериали. Шведите май имат и подводница със Стирлинг двигател който се оказал и много по-безшумен от дизела и сравним с атомните подводници. От което на американците им настръхнали косите защото им праща по дяволите цялото технологично предимство с далеч по-евтина и достъпна технология.
Идеята ми е ,че ДВГ-то има 100 години интензивен развой докато стирлинга напоследък му изтупват праха и сигурно има също голям потенциал.
А относно ускорението не забравяй ,че освен парна машина има и парна турбина, така че един парен електромобил ще се справи не по-зле. А за вагонетката с кюмюр отзад - ами нали изясних че в масово и обемно отношение безина и въглерода са почти равни енергийно - важно е тая енергия да се впрегне в работа.
Въглерода го смятам за алтенатива не като безвредност (нефта е по-вреден) ,а като наличност и достъпност.

Вто Юни 17, 2008 9:46 pm
Профил

Мнение 
Цикъла на стърлинга е един от най-ефективните. Стърлинг генератори топлени от слънцето достигат КПД 30%, това е само от двигателя, им. Има няколко производителя на такива слънчеви установки, дават работна температура 800 С
http://www.stirlingenergy.com/ ето едни.
Не е толкова лош стърлинга, но си има особенности, а и не е май като за кола. Иначе за подводница си е екстра, там вода бол, може да го охлаждаш много лесно, само не знам дали това изхвърляне на топла вода няма да създаде топлинан диря която да се проследява лесно, ама и това сигурно са го измислили.

Вто Юни 17, 2008 9:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Тц, не разбрах. Нищо казано от теб не схващам. Тъп съм. ....

Да, прав си, но за съжаление не мога да ти помогна с нищо....

Вто Юни 17, 2008 10:14 pm
Профил WWW

Мнение 
ji4ka написа:
Гледах едни рапорти за Стирлинг на 40% кпд, обаче го "захранваха" с параболичен слънчев концентратор, а там температурите могат да стигнат и 2000 оС.

Или си чел за космически технологии или не си чел внимателно ;-) При цикъла на Стирлинг има изотермално разширение, което при 2000С е много, ама много сериозен проблем. Ако намериш материал който да има нужната якост при такива температури аз бих си направил моя "хартиен двигател". Мисля че съм го описал в едноименна темичка и която не случайно е в Безумни идеи, макар че би бил много по-лесен за изработка понеже ми трябва изобарен процес (Дизел лии Брайтън цикли). Най-вероятно това което си чел е за температури от порядъка на 500-600С в който все още се намират "земни" материали и един Стирлинг наистина може да постигне 40% кпд.

ji4ka написа:
Шведите май имат и подводница със Стирлинг двигател който се оказал и много по-безшумен от дизела и сравним с атомните подводници. От което на американците им настръхнали косите защото им праща по дяволите цялото технологично предимство с далеч по-евтина и достъпна технология.

Да не е като албанската тая подводница? Ако кажеш че е била и на кюмюр... Щото атомна подводница може да я задвижваш със Стирлинг, даже с Пелтие-електродвигатели ще е още по-безшумна. Обаче всичко останало не става. Това което вероятно пропускаш е че в термодинамиката топлинната енергия има два основни показателя - количествен (наричан още топлина) и качествен (наричен температура). Това ти го обеснявам и за въглерода - да, може да докараш количество, но без качество. Ако докараш качество пада количество. Затова и ти казах че никой не гледа на въглерода като гориво за двигатели. При двигателите най-важно е качеството на топлинната енергия, а не количеството. Ти и на обикновен автомобил да вземеш 2/3 от количеството се "изхвърля" през аспуха и радиатора, което си е сериозно количество, но се изхвърля защото качеството (температури 400-600С) е лошо!
За съжаление Стирлинг двигателите не могат да работят при високи температури, ако можеха щяха да имат невероятно кпд. Другият им недостатък е че с много лошо съотношение мощност/тегло. Та проблемът е че подводницата трябва да я големичка за да събере двигателите си, а като е големичка трябват още по-големи двигатели и така като при ракетите. В крайна сметка ще ти излезе много по-добре да сложиш един обикновен двутактов дизел с 50-60% кпд и да го шумоизолираш...

Цитат:
Идеята ми е ,че ДВГ-то има 100 години интензивен развой докато стирлинга напоследък му изтупват праха и сигурно има също голям потенциал.

знам, има много разработки напоследък - нови класове, какви ли не идеи като термоакустични стирлинг и кво ли не. Обаче Стирлинга го мъчат за коогенерации при ниски температури. За двигател си не става...

Цитат:
А относно ускорението не забравяй ,че освен парна машина има и парна турбина, така че един парен електромобил ще се справи не по-зле.

Мда... с парните турбини са се надявали да спрат навлизането на четиритактовите навремето ;-) Турбината по принцип е ефективна само за определена мощност, което става при влаковете но за автомобил е твърде неудачно. Освен това парен (ранки цикъл) е възможно най-лошия цикъл и най-неподходящия за транспортни средства. Само при затворен цикъл може да докараш някакво кпд, но това означава двойно по-голям и по-скъп двигател. При отворен цикъл трудно ще докараш 30% дори при масивна стационарна установка.

Цитат:
А за вагонетката с кюмюр отзад - ами нали изясних че в масово и обемно отношение безина и въглерода са почти равни енергийно - важно е тая енергия да се впрегне в работа.

А бе ти го изясни, ама аз нещо не се съгласих ;-)

Цитат:
Въглерода го смятам за алтенатива не като безвредност (нефта е по-вреден) ,а като наличност и достъпност.

хе-хе, човек... нефтът е вреден само защото съдържа въглерод :-)
Водородът се смята за абсолютно безвреден - което е заблуда разбира се защото найистина водородът изгаря и се получава вода, но само ако се ползва чист кислорд. Иначе във въздуха има азот и от температурата и той се окислява до азотни окиси, които никак не са безвредни. Другият вариант са горивните клетки, там наистина няма горене, няма азотни окиси и водородът наистина става чисто "гориво".
А въглеродът го забрави - няма нищо работещо с него (ако изключим музейните експонати) и не съм чул някой изобщо да се занива с нови разработки на тая тема.

Вто Юни 17, 2008 11:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
"Хонда" започва производството на FCX Clarity

Единствената емисия, която колата отделя в атмосферата, е дестилирана вода
http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1209284

Сря Юни 18, 2008 7:26 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
водород=ел енергия=атомна енергия=радиация=рак :D

Сря Юни 18, 2008 8:24 am
Профил

Мнение 
Най-важното е , че все пак има някой, който се кефи на ситуацията.

Сря Юни 18, 2008 2:13 pm
Профил

Мнение 
Да но интересно не виждам трафика в София да е намалял много при все че почва и отпускарски сезон, значи хората имат пари за бензин .. няма защо тогава да се оплакват. Значи докато някой си цени спането и времето повече от бензина ще кара кола, аз лично нямам избор, сигурно много хора тук които си имат частен бизнес са така, не могат да си позволят обществен транспорт защото времето им е доста ценно а и без това не стига. Обаче тия които ходят на работа .... тук идва момент акоко ценно е тяхното време, и дали наистина е толкова ценно, а и наистина ли пестят толкова време. Ако хората преминат на обествен транспорт вместо да търкалят 20 години бараки и да се чудят как да икономисат още 100 гр. газ, трафика в София ще понамалее, от там и автобусите е станат доста по редовни. При повече клиенти съм сигурен че ще станат и по-нови в еидн момент, т.е. изпозлването на градси транспорт няма да е толкова бавно и дразнещо. То и сега не съм убеден дали с колата е много по бързо особенно сутрин и вечер. Та бензина ще стане скъп тогава когато всички тия стари кошнци ги спрат и поват да се возят на автобус, което според мен е ОК за хора които просто отиват на работа и се връщат. Аз преди ползвах таксита, бее ми по удобно от колата, но сега не е възможно щото и те вече доста бавят.
Значи бензина е ОК, който му е скъп да не си кара колата .... и аз искам частен самолет, ама пусто много ми е скъп .... не мое ли да му намалят акциза, данъка и ако може държавата да го финансира на 95%, много скъпи .... дайте да искаме намаление .....

Сря Юни 18, 2008 9:48 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 171 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща