|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:18 am
За скъпото гориво .. и защо плачат шьофьорите ....
| Автор |
Съобщение |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Ти така и не разбра, че проблема не е в цената....
А с това сравнение на цената на олиото и бионафтата направо изби рибата. Не се ли сещаш, че в ЕС селскостопанската продукция се дотира, а горивата се облагат с големи акцизи?
|
| Вто Юни 17, 2008 11:02 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Тц, не разбрах. Нищо казано от теб не схващам. Тъп съм. Всъщност това ще разберем след време, защото ако аз съм тъп, то значи, че и тия от трибуквената групировка са тъпи, а това мнооооого ме съмнява. Освен това и еврочиновницте дето ни натресоха това 20% алтернативни горива и те са тъпи, ама тъй като те командват парада....
|
| Вто Юни 17, 2008 12:17 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
За любителите на капитализма, свободния пазар, трибуквени фирми и силни усещания :
Що не отидохте да напълните един камион череши и да го продадете на женския пазар. 
|
| Вто Юни 17, 2008 1:45 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Черешите преминаха, сега иде ред на липовия цвят - 3.90 лв./кг. му е цената тука.
|
| Вто Юни 17, 2008 2:27 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Щото не ни е работа да продаваме череши, предполагам
Ми не е много. Аз лично не се виждам да набера повече от 3кг, и то ако си дам зор. Не мога да го преценя добре, но един чувал сигурно не е повече от 5 кила. А това си е много нещо.
http://money.ibox.bg/news/id_1408327207
Живи да ги ожалиш. Те ти Румене, капитализъм, самаряни са хората, не гонят печалби. Просто да са в услуга на обществото 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юни 17, 2008 3:07 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Някой хора с две кила ще си нахранят семействата за по ден два, че и повече. А и 10 кила за около 5-6 часа спокойно могат да се наберат при това имане дето е сега.
То в тая статия май говорят само за бензиностанциите. Справка на сайта им : А95 1000 л : 1203 лв. + 685 акциз + 377 ДДС, ама в случая и акциза е обложен с ДДС !!!, кое е 25 % от ценат ана горивото.
Ядосвам се като се говорят глупости, при положение, че всеки може да си направи справка кое как е. 685 лв. са доста повече от 25% 
Последна промяна Cekins на Вто Юни 17, 2008 3:52 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Юни 17, 2008 3:45 pm |
|
 |
|
3aek
|
как лукойл да печели като парите им отиват в офшорката която им доставя нефта
преди демокрацията нефтохим имаше към 4 милиарда лева оборот (!) при 1 лв = 1 долар
след приватизацията този оборот намаля 10 пъти, не че се преработват 10 пъти по-малко горива, просто заработи на "ишлеме" и парите тръгнаха в друга посока
|
| Вто Юни 17, 2008 3:47 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Гледах едни рапорти за Стирлинг на 40% кпд, обаче го "захранваха" с параболичен слънчев концентратор, а там температурите могат да стигнат и 2000 оС. За 200 оС е ясно ,че кпд-то ще е малко но пък могат да се горят всякакви отпадъчни биоматериали. Шведите май имат и подводница със Стирлинг двигател който се оказал и много по-безшумен от дизела и сравним с атомните подводници. От което на американците им настръхнали косите защото им праща по дяволите цялото технологично предимство с далеч по-евтина и достъпна технология.
Идеята ми е ,че ДВГ-то има 100 години интензивен развой докато стирлинга напоследък му изтупват праха и сигурно има също голям потенциал.
А относно ускорението не забравяй ,че освен парна машина има и парна турбина, така че един парен електромобил ще се справи не по-зле. А за вагонетката с кюмюр отзад - ами нали изясних че в масово и обемно отношение безина и въглерода са почти равни енергийно - важно е тая енергия да се впрегне в работа.
Въглерода го смятам за алтенатива не като безвредност (нефта е по-вреден) ,а като наличност и достъпност.
|
| Вто Юни 17, 2008 9:46 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Цикъла на стърлинга е един от най-ефективните. Стърлинг генератори топлени от слънцето достигат КПД 30%, това е само от двигателя, им. Има няколко производителя на такива слънчеви установки, дават работна температура 800 С
http://www.stirlingenergy.com/ ето едни.
Не е толкова лош стърлинга, но си има особенности, а и не е май като за кола. Иначе за подводница си е екстра, там вода бол, може да го охлаждаш много лесно, само не знам дали това изхвърляне на топла вода няма да създаде топлинан диря която да се проследява лесно, ама и това сигурно са го измислили.
|
| Вто Юни 17, 2008 9:59 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Да, прав си, но за съжаление не мога да ти помогна с нищо....
|
| Вто Юни 17, 2008 10:14 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Или си чел за космически технологии или не си чел внимателно  При цикъла на Стирлинг има изотермално разширение, което при 2000С е много, ама много сериозен проблем. Ако намериш материал който да има нужната якост при такива температури аз бих си направил моя "хартиен двигател". Мисля че съм го описал в едноименна темичка и която не случайно е в Безумни идеи, макар че би бил много по-лесен за изработка понеже ми трябва изобарен процес (Дизел лии Брайтън цикли). Най-вероятно това което си чел е за температури от порядъка на 500-600С в който все още се намират "земни" материали и един Стирлинг наистина може да постигне 40% кпд. Да не е като албанската тая подводница? Ако кажеш че е била и на кюмюр... Щото атомна подводница може да я задвижваш със Стирлинг, даже с Пелтие-електродвигатели ще е още по-безшумна. Обаче всичко останало не става. Това което вероятно пропускаш е че в термодинамиката топлинната енергия има два основни показателя - количествен (наричан още топлина) и качествен (наричен температура). Това ти го обеснявам и за въглерода - да, може да докараш количество, но без качество. Ако докараш качество пада количество. Затова и ти казах че никой не гледа на въглерода като гориво за двигатели. При двигателите най-важно е качеството на топлинната енергия, а не количеството. Ти и на обикновен автомобил да вземеш 2/3 от количеството се "изхвърля" през аспуха и радиатора, което си е сериозно количество, но се изхвърля защото качеството (температури 400-600С) е лошо! За съжаление Стирлинг двигателите не могат да работят при високи температури, ако можеха щяха да имат невероятно кпд. Другият им недостатък е че с много лошо съотношение мощност/тегло. Та проблемът е че подводницата трябва да я големичка за да събере двигателите си, а като е големичка трябват още по-големи двигатели и така като при ракетите. В крайна сметка ще ти излезе много по-добре да сложиш един обикновен двутактов дизел с 50-60% кпд и да го шумоизолираш... знам, има много разработки напоследък - нови класове, какви ли не идеи като термоакустични стирлинг и кво ли не. Обаче Стирлинга го мъчат за коогенерации при ниски температури. За двигател си не става... Мда... с парните турбини са се надявали да спрат навлизането на четиритактовите навремето  Турбината по принцип е ефективна само за определена мощност, което става при влаковете но за автомобил е твърде неудачно. Освен това парен (ранки цикъл) е възможно най-лошия цикъл и най-неподходящия за транспортни средства. Само при затворен цикъл може да докараш някакво кпд, но това означава двойно по-голям и по-скъп двигател. При отворен цикъл трудно ще докараш 30% дори при масивна стационарна установка. А бе ти го изясни, ама аз нещо не се съгласих
хе-хе, човек... нефтът е вреден само защото съдържа въглерод
Водородът се смята за абсолютно безвреден - което е заблуда разбира се защото найистина водородът изгаря и се получава вода, но само ако се ползва чист кислорд. Иначе във въздуха има азот и от температурата и той се окислява до азотни окиси, които никак не са безвредни. Другият вариант са горивните клетки, там наистина няма горене, няма азотни окиси и водородът наистина става чисто "гориво".
А въглеродът го забрави - няма нищо работещо с него (ако изключим музейните експонати) и не съм чул някой изобщо да се занива с нови разработки на тая тема.
|
| Вто Юни 17, 2008 11:59 pm |
|
 |
|
Lupus
|
"Хонда" започва производството на FCX Clarity
Единствената емисия, която колата отделя в атмосферата, е дестилирана вода
http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1209284
|
| Сря Юни 18, 2008 7:26 am |
|
 |
|
zaphod
|
водород=ел енергия=атомна енергия=радиация=рак 
|
| Сря Юни 18, 2008 8:24 am |
|
 |
|
sthx
|
Най-важното е , че все пак има някой, който се кефи на ситуацията.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Юни 18, 2008 2:13 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Да но интересно не виждам трафика в София да е намалял много при все че почва и отпускарски сезон, значи хората имат пари за бензин .. няма защо тогава да се оплакват. Значи докато някой си цени спането и времето повече от бензина ще кара кола, аз лично нямам избор, сигурно много хора тук които си имат частен бизнес са така, не могат да си позволят обществен транспорт защото времето им е доста ценно а и без това не стига. Обаче тия които ходят на работа .... тук идва момент акоко ценно е тяхното време, и дали наистина е толкова ценно, а и наистина ли пестят толкова време. Ако хората преминат на обествен транспорт вместо да търкалят 20 години бараки и да се чудят как да икономисат още 100 гр. газ, трафика в София ще понамалее, от там и автобусите е станат доста по редовни. При повече клиенти съм сигурен че ще станат и по-нови в еидн момент, т.е. изпозлването на градси транспорт няма да е толкова бавно и дразнещо. То и сега не съм убеден дали с колата е много по бързо особенно сутрин и вечер. Та бензина ще стане скъп тогава когато всички тия стари кошнци ги спрат и поват да се возят на автобус, което според мен е ОК за хора които просто отиват на работа и се връщат. Аз преди ползвах таксита, бее ми по удобно от колата, но сега не е възможно щото и те вече доста бавят.
Значи бензина е ОК, който му е скъп да не си кара колата .... и аз искам частен самолет, ама пусто много ми е скъп .... не мое ли да му намалят акциза, данъка и ако може държавата да го финансира на 95%, много скъпи .... дайте да искаме намаление .....
|
| Сря Юни 18, 2008 9:48 pm |
|
|