Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Natural User Interface 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Natural User Interface
Тя темата не е много за тук, но... За мен ш*баната мишка винаги е била най-тъпия интерфейс, още повече Светлинната писалка беше разработена преди нея и отдавна щеше да е усъвършенствана:
http://www.youtube.com/watch?v=oD-SacHOKqc&NR=1
Идеята е вместо светлинна писалка да се използва евтина камера заснимаща пръстите върху полупрозрачна повърхност. Отдолу има допълнително инфрачервено осветление и прожектор. Аз гледах това устройство изпълнено само от кашон, лист хартия върху стъкло и евтина WEB камера :D

Всъщност линка е http://www.nuigroup.com/ но там май наблягат само на този вид интерфейс щото и М$ го харесал. А хората и на достатъчно голям touchpad биха се радвали, е може и с нарисувана клавиатура...

Вто Юли 15, 2008 12:53 am
Профил

Мнение 
ми не знам кво да ти кажа... и аз обичам интерфейсите ама пробвай се да направиш едно PCB с тъчпад и тогава ще видим... :D

Вто Юли 15, 2008 2:59 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
бате бонго,
натуралния юзър интерфейс е нещо много размито като понятие.... :)

например, не ти харесва синджира на кенефа=> слагаш си бутон, но се лишаваш от така важния датчик за земетресение докато седиш опулен, изпълнен с нарежение и тежки мисли.
Защото при евентуален земетръс докато си в помещението, ще си кажеш "-Бах мааму, какво го ядох какво излезе:!: 8O " , а иначе поглеждайли синджира, отмятайки наум амплитудата на разлюляване, и вземайки в предвид географската ширина на която седиш, си казваш :"-е тия с 3 по Рихтер ли ще ме плашат :wink: " , и ще си отгърнеш следващата страница на вестник"Занзибарски вести":)

иначе помня, не съм работил, но съм виждал, работни станции с оптични мишки и векторни дисплеи на VAX изчислителни машини, така че те не са от вчера(имам в предвид майкрософстко време) :!:
и какви ли не други базикни има не от вчера за интерфейс компутер човек, едни гонят точност, други лесното, абе свят широк=> на някои лист хартия и молив им стигат за гениални идеи(е не, че с молив може да браузваш, и скролираш по листа ама нейсе ;))

Вто Юли 15, 2008 11:10 am
Профил
Аватар

Мнение 
e, ама всичко, което съм бекъпнал на хартия е оцеляло много години.
преди време ме налегна носталгия и си търсих едни сорсове от 84-та и не намерих нищо (разбира се)
след няколко седмици изрових от тавана една папка с разпечатка на роботрон, която си се четеше перфектно все още.
та е въпрос не само на натурални интерфейски, а и на натурални медии.

като стана дума, имам едни ленти на 800bpi, дето май трябва да съм си записвал първите ми фортрански филтри.
на някой да му се намира магнетофон?

Вто Юли 15, 2008 2:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз просто се опитах да счупя черупката на някой закостенял мозък който се чуди как да вгради мишка към нещо си. Щото днес лазАрите и камерите са без пари, както и капацитивният принцип с който сте скарани :)
А горепосоченият интерфейс не само се харесва на М$, отдавна е вграден в Леопарда на Apple и т.н. На мен лично не ми харесва поне докато не стане достатъчно портативен и евтин за да се ползва ЕДИНСТВЕНО за интерфейс.

МУХАТА, за синджир и жената ми стига. Само че с годините все по-малко се клати и все повече се блещи...

Дедо Боре, имам един лампов на 9см/сек. Можеш ли да декодираш на слух? Да беше го записал на перфокарти - отлични са за отбелязване на страниците в книгите.
Иначе: и аз се бях улял по електронните носители, че и жената покрай мене, докато и двамата не загубихме инфото почти едновременно. Оттогава всичко важно е на хартия и само при добро желание е сканирано в компа. А важното електронно е копирано на няколко носителя.

Сря Юли 16, 2008 12:50 am
Профил

Мнение 
Натуралния интерфейс си го има отдавна( от поне 50хил.г.) - сега чакаме да се появи компютъра който да го разбира. :)
Но кое му е натуралното на днешния компютър ,че да искаме и интерфейса към него да е натурален?

Съб Юли 19, 2008 4:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Даже го има в киното.
Сещам се за едно филмче - май "Специален доклад" се казваше, или нещо такова.
Там интерфейса към базата данни беше впечатляващ

Нед Юли 20, 2008 6:06 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Syrius-B кое, бре? С холограмите и ангела ли? Това го има от години но не смятам, че е за всекидневна употреба. Всъщност интерфейса който дадох за пример и се мъдри и от M$ и Apple е точно такъв само че двуизмерен. Обаче размерите му поне в момента са доста триизмерни също както и цената му... Дявол да го вземе, толкова ли е трудно да се сложи един Touch screen само за универсален интерфейс и да не се бута другото? Уж сме в 21и век...
Пък ако е толкова скъпо: комбинация от лазАр и видеокамера ще свършат и по-добра работа. Работната повърхност ще я почистиш с к'вото си искаш или просто ще я смениш :idea:

P.S.: аз от доста време съм бесен по темата щото клавиатурата ми заема камара ценно място а я ползвам само да дрънкам глупости из форумите :) . А мишката наистина ще те докара до артрит. И като се вземе предвид, че така или иначе за работа ти трябват поне 2а екрана...

Нед Юли 20, 2008 10:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ми има лаптопи с тъч скриин - ем таблет, ем мишка, че и клавиатура сигурно поддържа :)

Сря Юли 23, 2008 4:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
Syrius-B написа:
Даже го има в киното.
Сещам се за едно филмче - май "Специален доклад" се казваше, или нещо такова.
Там интерфейса към базата данни беше впечатляващ

Minority Report казваше филма:!:
но и този интерфейс си има недостатъци...
представи си, че има муха в стаята и ти махнеш за да я прогониш :roll: кво става:?:
или (съвсем по български)решиш да се подръгнеш там къде не те сърби:?:
направо може да преформатираш бозата с данни например

Сря Юли 23, 2008 4:40 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Ами аз и един приятел се занимавахме няколко седмици с FTIR (Frustrated Total Internal Reflection) multitouch дисплей и постигнахме доста добър резултат. Засичането на петната и проследяването си го написахме сами както и драйвера за мишката :) Тествахме го с RedAlert2 :) Доста е яко, обаче след една игра и си хванал мускулна треска :)

Чет Юли 24, 2008 11:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Преди няколко часа зяпах видео от DVDто на едно списание (не от този месец) и даваха за 3Д мулти - виж в Google думичките най-долу щото нямаше точен линк.
Навсякъде беше тъмно заради мухите. Интересно обаче какво ще стане ако те ухапе комар по китката - Format C: ?

sv_shady то за първи път и от мишката се хваща мускулна треска. А след 10 г. се хваща артрит.

informatik.uni-trier.de
munich technical university multitouch surfac

Съб Юли 26, 2008 4:06 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Wii-mote дистанционния контролер за Нинтендо може да се използва, за да се почувства човек във филма "Специален доклад".
В себе си има монтиран 3-и осев акселерометър, инфрачервена камера с висока разделителна способност, блутуут и т.н.
Гледах едни филмчета как едно китайче? с размахване на ръце управляваше случващото се на голям екран(от проектор)- точно като в специален доклад. Също и при проектиран екран на повърхността на работния плот.
За връзка с РС е необходим блутуут USB стик и една рейка с инфрачервени светодиоди.
Хората правят доста интересни нещица с тази джаджа.
http://www.cs.cmu.edu/~johnny/projects/wii/
http://www.wiimoteproject.com/

Чет Юли 31, 2008 12:31 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]