| Автор |
Съобщение |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
 Natural User Interface
Тя темата не е много за тук, но... За мен ш*баната мишка винаги е била най-тъпия интерфейс, още повече Светлинната писалка беше разработена преди нея и отдавна щеше да е усъвършенствана:
http://www.youtube.com/watch?v=oD-SacHOKqc&NR=1
Идеята е вместо светлинна писалка да се използва евтина камера заснимаща пръстите върху полупрозрачна повърхност. Отдолу има допълнително инфрачервено осветление и прожектор. Аз гледах това устройство изпълнено само от кашон, лист хартия върху стъкло и евтина WEB камера
Всъщност линка е http://www.nuigroup.com/ но там май наблягат само на този вид интерфейс щото и М$ го харесал. А хората и на достатъчно голям touchpad биха се радвали, е може и с нарисувана клавиатура...
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Вто Юли 15, 2008 12:53 am |
|
 |
|
kiiid
|
ми не знам кво да ти кажа... и аз обичам интерфейсите ама пробвай се да направиш едно PCB с тъчпад и тогава ще видим... 
|
| Вто Юли 15, 2008 2:59 am |
|
 |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
бате бонго,
натуралния юзър интерфейс е нещо много размито като понятие....
например, не ти харесва синджира на кенефа=> слагаш си бутон, но се лишаваш от така важния датчик за земетресение докато седиш опулен, изпълнен с нарежение и тежки мисли.
Защото при евентуален земетръс докато си в помещението, ще си кажеш "-Бах мааму, какво го ядох какво излезе:!:  " , а иначе поглеждайли синджира, отмятайки наум амплитудата на разлюляване, и вземайки в предвид географската ширина на която седиш, си казваш :"-е тия с 3 по Рихтер ли ще ме плашат  " , и ще си отгърнеш следващата страница на вестник"Занзибарски вести":)
иначе помня, не съм работил, но съм виждал, работни станции с оптични мишки и векторни дисплеи на VAX изчислителни машини, така че те не са от вчера(имам в предвид майкрософстко време)
и какви ли не други базикни има не от вчера за интерфейс компутер човек, едни гонят точност, други лесното, абе свят широк=> на някои лист хартия и молив им стигат за гениални идеи(е не, че с молив може да браузваш, и скролираш по листа ама нейсе  )
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Юли 15, 2008 11:10 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
e, ама всичко, което съм бекъпнал на хартия е оцеляло много години.
преди време ме налегна носталгия и си търсих едни сорсове от 84-та и не намерих нищо (разбира се)
след няколко седмици изрових от тавана една папка с разпечатка на роботрон, която си се четеше перфектно все още.
та е въпрос не само на натурални интерфейски, а и на натурални медии.
като стана дума, имам едни ленти на 800bpi, дето май трябва да съм си записвал първите ми фортрански филтри.
на някой да му се намира магнетофон?
|
| Вто Юли 15, 2008 2:59 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Аз просто се опитах да счупя черупката на някой закостенял мозък който се чуди как да вгради мишка към нещо си. Щото днес лазАрите и камерите са без пари, както и капацитивният принцип с който сте скарани
А горепосоченият интерфейс не само се харесва на М$, отдавна е вграден в Леопарда на Apple и т.н. На мен лично не ми харесва поне докато не стане достатъчно портативен и евтин за да се ползва ЕДИНСТВЕНО за интерфейс.
МУХАТА, за синджир и жената ми стига. Само че с годините все по-малко се клати и все повече се блещи...
Дедо Боре, имам един лампов на 9см/сек. Можеш ли да декодираш на слух? Да беше го записал на перфокарти - отлични са за отбелязване на страниците в книгите.
Иначе: и аз се бях улял по електронните носители, че и жената покрай мене, докато и двамата не загубихме инфото почти едновременно. Оттогава всичко важно е на хартия и само при добро желание е сканирано в компа. А важното електронно е копирано на няколко носителя.
|
| Сря Юли 16, 2008 12:50 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Натуралния интерфейс си го има отдавна( от поне 50хил.г.) - сега чакаме да се появи компютъра който да го разбира.
Но кое му е натуралното на днешния компютър ,че да искаме и интерфейса към него да е натурален?
|
| Съб Юли 19, 2008 4:15 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Даже го има в киното.
Сещам се за едно филмче - май "Специален доклад" се казваше, или нещо такова.
Там интерфейса към базата данни беше впечатляващ
|
| Нед Юли 20, 2008 6:06 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Syrius-B кое, бре? С холограмите и ангела ли? Това го има от години но не смятам, че е за всекидневна употреба. Всъщност интерфейса който дадох за пример и се мъдри и от M$ и Apple е точно такъв само че двуизмерен. Обаче размерите му поне в момента са доста триизмерни също както и цената му... Дявол да го вземе, толкова ли е трудно да се сложи един Touch screen само за универсален интерфейс и да не се бута другото? Уж сме в 21и век...
Пък ако е толкова скъпо: комбинация от лазАр и видеокамера ще свършат и по-добра работа. Работната повърхност ще я почистиш с к'вото си искаш или просто ще я смениш
P.S.: аз от доста време съм бесен по темата щото клавиатурата ми заема камара ценно място а я ползвам само да дрънкам глупости из форумите  . А мишката наистина ще те докара до артрит. И като се вземе предвид, че така или иначе за работа ти трябват поне 2а екрана...
|
| Нед Юли 20, 2008 10:59 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ми има лаптопи с тъч скриин - ем таблет, ем мишка, че и клавиатура сигурно поддържа 
|
| Сря Юли 23, 2008 4:29 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Minority Report казваше филма:!:
но и този интерфейс си има недостатъци...
представи си, че има муха в стаята и ти махнеш за да я прогониш  кво става:?:
или (съвсем по български)решиш да се подръгнеш там къде не те сърби:?:
направо може да преформатираш бозата с данни например
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Юли 23, 2008 4:40 pm |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Ами аз и един приятел се занимавахме няколко седмици с FTIR (Frustrated Total Internal Reflection) multitouch дисплей и постигнахме доста добър резултат. Засичането на петната и проследяването си го написахме сами както и драйвера за мишката  Тествахме го с RedAlert2  Доста е яко, обаче след една игра и си хванал мускулна треска 
|
| Чет Юли 24, 2008 11:00 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Преди няколко часа зяпах видео от DVDто на едно списание (не от този месец) и даваха за 3Д мулти - виж в Google думичките най-долу щото нямаше точен линк.
Навсякъде беше тъмно заради мухите. Интересно обаче какво ще стане ако те ухапе комар по китката - Format C: ?
sv_shady то за първи път и от мишката се хваща мускулна треска. А след 10 г. се хваща артрит.
informatik.uni-trier.de
munich technical university multitouch surfac
|
| Съб Юли 26, 2008 4:06 am |
|
 |
|
chwor
Ранг: Минаващ
|
Wii-mote дистанционния контролер за Нинтендо може да се използва, за да се почувства човек във филма "Специален доклад".
В себе си има монтиран 3-и осев акселерометър, инфрачервена камера с висока разделителна способност, блутуут и т.н.
Гледах едни филмчета как едно китайче? с размахване на ръце управляваше случващото се на голям екран(от проектор)- точно като в специален доклад. Също и при проектиран екран на повърхността на работния плот.
За връзка с РС е необходим блутуут USB стик и една рейка с инфрачервени светодиоди.
Хората правят доста интересни нещица с тази джаджа.
http://www.cs.cmu.edu/~johnny/projects/wii/
http://www.wiimoteproject.com/
|
| Чет Юли 31, 2008 12:31 am |
|
|