| Автор |
Съобщение |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
 Проводникова хартия?
Какво е това нещо "проводникова хартия"? Утре ще имаме лабораторно и останалите са луднали да го търсят това чудо. А аз за първи път чувам за съществуването му. Имам тук в "кашончето" един лист мед (ако въобще за това става въпрос), но е малко, трябва ми формат А4 Мислех си дали ако напоя някой картон с разтвор на сол и вода ще се получи същия резултат, но нещо имам лошо предчувствие. Я кажете, чували ли сте за такава хартия, какво представлява, как да я "симулирам" максимално точно, че иначе трябва да ходя да режа ламарина в А4, че ако объркам нещо да си я кривя после във формата на "тиква"  П.П. Схема на лабораторното: 
|
| Сря Май 11, 2005 5:58 pm |
|
 |
|
HCL
|
Това с рязането на ламарина няма да стане, защото трябва да се мери и пада на напрежението, който при един такъв проводник убива част от смисъла на занаятието  и тъй като за сплави няма време, ще се кара на сол и вода. Освен някой ако не даде някоя идейка 
|
| Сря Май 11, 2005 8:35 pm |
|
 |
|
elektronchika
Ранг: Популярен
|
не разбрах каква е целта на занятието. можеш ли да ми обясниш?
|
| Сря Май 11, 2005 10:10 pm |
|
 |
|
StiV
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Фев 05, 2005 10:58 pm Мнения: 284 Местоположение: Varna
|
Можеш да си "направиш" такава хартия като използваш в случая проводящо лепило. Има такова, сребристо на цвят, използва се например в електрониката за възстановяване на прекъснати пътечки по палтките...или въобще подобни проблеми. Ползвал съм такова на Loctite - http://www.loctite.bg/int_henkel/loctit ... 4&layout=1
Само дето тук ги продават в едни мнооооого малки шишенца и струват по около 20лв. Едно такова може да стигне точно колкото да намажеш един лист А4.
Ето една нестандартна идея 
_________________ Господ прощава, тока не. А глада е по силен от тока !
|
| Сря Май 11, 2005 10:43 pm |
|
 |
|
HCL
|
Идеята е следната: На двата електрода А и Б се подава променливо напрежение (променливо за да се избегне поларизацията им и съответно образуването на ново напрежение в "обратна посока") Осцилоскопа го връзваш към потенциомера и мериш напрежението като тръгваш със сондата от А-електрода. Там където у-а почне да скача отбелязваш една еквипотенциалната линия (натискаш със върха на сондата в/ху проводниковата хартия  а отдолу има индиго, а под него бял лист, ясно какво се получава, ще играем на изобразително изкуство, но това само в случай, че корабът вземе да потъва, няма да се лъжем с асистентите я  )И така, като се има в предвид, че всяка еквипотенциална линия отбелязва края на "участък" с константна разлика в потенциалите, т.е. у-с трябва да заспи на осцилоскопа, нещо което много ме съмнява, си маркираме всички линии. И тъй като задачата е да се отбележат "произволмо избрани токови тръби" сиреч да онагледим пътя на електроните, да бе да  , а ние знаем, че те секат еквипотенциалните под 90 градуса, си ги чертаем и тях. И накрая като за десерт смятаме съпротивлението на всяко образувало се квадратче умножаваме по броя им и получаваме съпротивлението на "проводниковата хартия". Това трябва да е, поне се надявам иначе съм оплескал здраво нещата...утре ще видим. Само се чудя какво ще стане ако не намеря проводниковата хартия и ми откжат идеята с водата  тогава става лошо ама ще му мислим утре...
|
| Сря Май 11, 2005 11:36 pm |
|
 |
|
HCL
|
StiV, мерси за идеята, тука са по 20е Но пък като се замисля, ние сме трима човека в групата, не е чак такава секира. Ако никои е не намерил утре ще скокнем да някой шоп, или пък ако имаме късмет, химиците са разсеяни хора, току виж оставили на някоя лаборатория вратата отворена по погрешка, колко му е да си спретнем едно сребърно нитратче 
|
| Чет Май 12, 2005 12:47 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
черния наилон от опаковките на електронните елементи е проводящ и ше свърши работа.
|
| Чет Май 12, 2005 10:44 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Kухненско алуминиево фолио?
|
| Чет Май 12, 2005 11:04 am |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
...или от шоколад Milka...
|
| Чет Май 12, 2005 11:25 am |
|
 |
|
HCL
|
На майтап го обърнахте  , не че то не си е Не става с алуминий, какво ще му смятам за съпротивление. Но опита мина успешно днес, в лабораторията явно им е било напълно ясно, че такава хартия не ще намерим и се бяха запасили с прилично количество, малко понадупчена от сондата на осцилоскопа, ама... леле горката сонда какво и причинихме  . Иначе идеята с фолиото и с шоколада ще свърши работа за други неща, че е и вкусна 10х за постовете
|
| Чет Май 12, 2005 7:10 pm |
|
|