Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Проводникова хартия? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Проводникова хартия?
Какво е това нещо "проводникова хартия"? Утре ще имаме лабораторно и останалите са луднали да го търсят това чудо. А аз за първи път чувам за съществуването му. Имам тук в "кашончето" един лист мед (ако въобще за това става въпрос), но е малко, трябва ми формат А4 8O
Мислех си дали ако напоя някой картон с разтвор на сол и вода ще се получи същия резултат, но нещо имам лошо предчувствие.
Я кажете, чували ли сте за такава хартия, какво представлява, как да я "симулирам" максимално точно, че иначе трябва да ходя да режа ламарина в А4, че ако объркам нещо да си я кривя после във формата на "тиква" :lol: :? :cry:

П.П. Схема на лабораторното:
Изображение

Сря Май 11, 2005 5:58 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Това с рязането на ламарина няма да стане, защото трябва да се мери и пада на напрежението, който при един такъв проводник убива част от смисъла на занаятието :) и тъй като за сплави няма време, ще се кара на сол и вода. Освен някой ако не даде някоя идейка :twisted:

Сря Май 11, 2005 8:35 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
не разбрах каква е целта на занятието. можеш ли да ми обясниш?

Сря Май 11, 2005 10:10 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Можеш да си "направиш" такава хартия като използваш в случая проводящо лепило. Има такова, сребристо на цвят, използва се например в електрониката за възстановяване на прекъснати пътечки по палтките...или въобще подобни проблеми. Ползвал съм такова на Loctite - http://www.loctite.bg/int_henkel/loctit ... 4&layout=1
Само дето тук ги продават в едни мнооооого малки шишенца и струват по около 20лв. Едно такова може да стигне точно колкото да намажеш един лист А4.
Ето една нестандартна идея :D

Сря Май 11, 2005 10:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Идеята е следната:
На двата електрода А и Б се подава променливо напрежение (променливо за да се избегне поларизацията им и съответно образуването на ново напрежение в "обратна посока")
Осцилоскопа го връзваш към потенциомера и мериш напрежението като тръгваш със сондата от А-електрода. Там където у-а почне да скача отбелязваш една еквипотенциалната линия (натискаш със върха на сондата в/ху проводниковата хартия :) а отдолу има индиго, а под него бял лист, ясно какво се получава, ще играем на изобразително изкуство, но това само в случай, че корабът вземе да потъва, няма да се лъжем с асистентите я :twisted: )И така, като се има в предвид, че всяка еквипотенциална линия отбелязва края на "участък" с константна разлика в потенциалите, т.е. у-с трябва да заспи на осцилоскопа, нещо което много ме съмнява, си маркираме всички линии. И тъй като задачата е да се отбележат "произволмо избрани токови тръби" сиреч да онагледим пътя на електроните, да бе да :evil: :roll: , а ние знаем, че те секат еквипотенциалните под 90 градуса, си ги чертаем и тях. И накрая като за десерт смятаме съпротивлението на всяко образувало се квадратче умножаваме по броя им и получаваме съпротивлението на "проводниковата хартия".
Това трябва да е, поне се надявам иначе съм оплескал здраво нещата...утре ще видим. Само се чудя какво ще стане ако не намеря проводниковата хартия и ми откжат идеята с водата :? :cry: тогава става лошо ама ще му мислим утре...

Сря Май 11, 2005 11:36 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
StiV, мерси за идеята, тука са по 20е :guillotine: :lol:
Но пък като се замисля, ние сме трима човека в групата, не е чак такава секира. Ако никои е не намерил утре ще скокнем да някой шоп, или пък ако имаме късмет, химиците са разсеяни хора, току виж оставили на някоя лаборатория вратата отворена по погрешка, колко му е да си спретнем едно сребърно нитратче :twisted:

Чет Май 12, 2005 12:47 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
черния наилон от опаковките на електронните елементи е проводящ и ше свърши работа.

Чет Май 12, 2005 10:44 am
Профил
Аватар

Мнение 
Kухненско алуминиево фолио?

Чет Май 12, 2005 11:04 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
...или от шоколад Milka...

Чет Май 12, 2005 11:25 am
Профил
Аватар

Мнение 
На майтап го обърнахте :D , не че то не си е :lol:
Не става с алуминий, какво ще му смятам за съпротивление. Но опита мина успешно днес, в лабораторията явно им е било напълно ясно, че такава хартия не ще намерим и се бяха запасили с прилично количество, малко понадупчена от сондата на осцилоскопа, ама... леле горката сонда какво и причинихме :twisted: .
Иначе идеята с фолиото и с шоколада ще свърши работа за други неща, че е и вкусна :P
10х за постовете

Чет Май 12, 2005 7:10 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]