|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:35 pm
Буфериране на комуникационна линия - как е най-културно?
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Огледално-симетрично, ние пък се кефиме като ви гледаме недораслите софтуерни творения. 
|
| Вто Дек 30, 2008 1:46 pm |
|
 |
|
tolstolob
Ранг: Ориентиран
|
 Re: Ха
Не е спешна работа
Благодаря още веднъж за хелпа.
|
| Вто Дек 30, 2008 2:10 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
То затова всяка жаба трябва да си знае гьола, а не да скача на ляво и на дясно  .
|
| Вто Дек 30, 2008 4:59 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Пламене, какви са тия глупости, дето ги ръсиш бе  ?
Я се поограмоти малко ей тук:
http://www.maxim-ic.com/appnotes.cfm/an_pk/763/
И RS-485 и CAN интерфейсите си искат терминиращи резистори ако искаме всичко да си е ОК. Слагат се по 120 ома в двата края на усуканата двойка, като е много важно тя да има същия импеданс като терминиращите резистори иначе вместо да се изписат вежди се вадят очи  . Не само коаксиалните кабели имат импеданс, който трябва да се съгласува  .
|
| Вто Дек 30, 2008 5:06 pm |
|
 |
|
sthx
|
Нека все пак да бъдем по-коректни. RS485 e физическата среда. Конкретнио диференциален напреженов сигнал. CAN е стандарт за протокол. Физическият му носител може да бъде всякакъв - например оптически. Това, че в повечето случаи се използва пак диференциален сигнал и има такива схеми, които са набедени за "CAN" не ни дава правото да слагаме на една плоскост RS485 и CAN.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Дек 30, 2008 11:01 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Прав си, но просто CAN е приело гражданственост като име за всичко свързано с тоя протокол и затова и аз така го ползвам  .
Във въпросния случай ставаше въпрос, че средата е силно зашумена и затова аз предложих още в началото да се ползва CAN като съвкупност от физическа среда (това, което е най-разпространено е много близко до RS-485) и най-вече като протокол, защото е всеизвестно, че той е създаден да се ползва именно в такива среди и най-важното е железен и се държи перфектно. Може би и заради това след автомобилната индустрия в автоматизацията също намери много добър прием  . Но както и да е де - това беша малко като как се казваше - лирично отклонение  .
|
| Вто Дек 30, 2008 11:12 pm |
|
 |
|
optron
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
Ми да ти кажа, тея влакна бяха пуснати като декоративни елементи. Обаче доста добре предаваха светлината и си мисля, че всякаква светлина ще премине. Естествено, най-добре е с монохроматична, обаче такива диоди са скъпи, а и за 15 метра няма смисъл. Като му закрепиш края механично стабилно и му боднеш светодиод, според мен ще предава добре. Дори и няма нужда от този оптичен трансмитер, дето колегата е предложил. С него е по-добре, разбира се, но струва 30-на лева.
Абе бъдещето е в оптиката, накрая ще останат само захранващи жици. 
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Пет Яну 02, 2009 10:22 pm |
|
|