Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Буфериране на комуникационна линия - как е най-културно? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Цитат:
наблизо минават кабели за мотор 15-20 Kw с тиристорно у-е

Ти накрая пак ще опреш до CAN или нещо подобно, ама щом искаш помъчи се първо. Аз например много обичам да гледам как софтуеристи се мъчат с хардуера :D .

Огледално-симетрично, ние пък се кефиме като ви гледаме недораслите софтуерни творения. :D

Вто Дек 30, 2008 1:46 pm
Профил
Ранг: Ориентиран

Мнение Re: Ха
plameniv написа:
До сега да си го направил и забравил имаш 3 чаркулчета на кръс 8O

Не е спешна работа ;)
Благодаря още веднъж за хелпа.

Вто Дек 30, 2008 2:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Огледално-симетрично, ние пък се кефиме като ви гледаме недораслите софтуерни творения

То затова всяка жаба трябва да си знае гьола, а не да скача на ляво и на дясно :D .

Вто Дек 30, 2008 4:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Виж ако беше коаксиален кабел айде разбирам или симетричен там целиш съгласуване и т.н. и ти трябват тези затапвания. Ама това е нужно за честоти от 50Мхз нагоре не си ли се замислял ?
За тези ниски честоти някакви си смешни килохерци, да му мислиш затапване че дори и траф не може да сложиш.
До сега да си го направил и забравил имаш 3 чаркулчета на кръс

Пламене, какви са тия глупости, дето ги ръсиш бе :) ?
Я се поограмоти малко ей тук:
http://www.maxim-ic.com/appnotes.cfm/an_pk/763/
И RS-485 и CAN интерфейсите си искат терминиращи резистори ако искаме всичко да си е ОК. Слагат се по 120 ома в двата края на усуканата двойка, като е много важно тя да има същия импеданс като терминиращите резистори иначе вместо да се изписат вежди се вадят очи :) . Не само коаксиалните кабели имат импеданс, който трябва да се съгласува :) .

Вто Дек 30, 2008 5:06 pm
Профил

Мнение 
Нека все пак да бъдем по-коректни. RS485 e физическата среда. Конкретнио диференциален напреженов сигнал. CAN е стандарт за протокол. Физическият му носител може да бъде всякакъв - например оптически. Това, че в повечето случаи се използва пак диференциален сигнал и има такива схеми, които са набедени за "CAN" не ни дава правото да слагаме на една плоскост RS485 и CAN.

Вто Дек 30, 2008 11:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Прав си, но просто CAN е приело гражданственост като име за всичко свързано с тоя протокол и затова и аз така го ползвам :) .
Във въпросния случай ставаше въпрос, че средата е силно зашумена и затова аз предложих още в началото да се ползва CAN като съвкупност от физическа среда (това, което е най-разпространено е много близко до RS-485) и най-вече като протокол, защото е всеизвестно, че той е създаден да се ползва именно в такива среди и най-важното е железен и се държи перфектно. Може би и заради това след автомобилната индустрия в автоматизацията също намери много добър прием :) . Но както и да е де - това беша малко като как се казваше - лирично отклонение :D .

Вто Дек 30, 2008 11:12 pm
Профил

Мнение 
mitko_el написа:
optron написа:
... Тука в един магазин за осветление видях оптични влакна, дебели два милиметра - направо му забучваш светодиод и заспива...

Туй сериозно става ли ? И какви диоди,спектър какъв ли най безпроблемно минава през тия "светлинни жици" :)
Адаш, пишмян програмист съм,туй чудо CAN не е ми е познато. Разбрах ,че работи Джелязно . Умувах за 485 , ако 232 продължи да се шашка .
Ми да ти кажа, тея влакна бяха пуснати като декоративни елементи. Обаче доста добре предаваха светлината и си мисля, че всякаква светлина ще премине. Естествено, най-добре е с монохроматична, обаче такива диоди са скъпи, а и за 15 метра няма смисъл. Като му закрепиш края механично стабилно и му боднеш светодиод, според мен ще предава добре. Дори и няма нужда от този оптичен трансмитер, дето колегата е предложил. С него е по-добре, разбира се, но струва 30-на лева. ;)
Абе бъдещето е в оптиката, накрая ще останат само захранващи жици. :D

Пет Яну 02, 2009 10:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3