|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:10 am
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
след горния пост вече почвам да си го представям 
|
| Сря Мар 11, 2009 5:59 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Алелуя. 
|
| Сря Мар 11, 2009 6:51 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
А бе miro_atc, той Tisho не се занимава с PIC-ове бря, как си ги представяш тия работи не знам 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Мар 11, 2009 6:57 pm |
|
 |
|
Tisho
|
Така е, и то от страх да не би Никола да ме прекръсти на пикоборец.
Ти да не мислиш че заради друго? 
|
| Сря Мар 11, 2009 7:36 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Я ми спести ровене по сайтове - ако PIC32 е онова с MIPS ядрото, другите изброени какви са? Над PIC12/16 (дето май бяха с 14-битова програмна дума ??) не съм се интересувал.
|
| Сря Мар 11, 2009 7:54 pm |
|
 |
|
3aek
|
глупости на търкалета, ако ми кажеш кой от другите велики комерсиални компилатори ще компилира 1 GB линукс соурсове може да си променя мнението
това че е труден за начинаещи спор няма ако искаш да седнеш днес и да размигаш светодиод комерсиалните компилатори са по-удобни за работа разбира се но няма нещо което да може да се направи на кеил или иар и да не може да се направи и на GCC
|
| Сря Мар 11, 2009 11:52 pm |
|
 |
|
Tisho
|
Чесно казано все ми е тая какво ще компилира 1GB сорсове, щото не съм почнал да пиша по толкова...
Ставаше въпрсо за великия GCC компилатор http://www.kpitgnutools.com/index.php. Това чудо преди 2 години нямаше никаква документация, правеше каквото си иска...
Най фрапиращия пример беше: Декларираш си променлива някаква си, но искаш да е на точно определен адрес и стой да гледай как се прави това...
И в сравнение с на Ренесас компилаторите си беше пълно дърво(макар че се инсталираше към HEW-то на Ренесас и недай си боже да ъпдейтнеш HEW-то и тогава купона беше пълен). Сега като се загледах в сайта на тия, гледам доста промени. Навъдила се е някаква документация. Онова усмихнатото говедо са го разкарали от логото си, и са станали платитен партьор на Ренесас. Току виж и нещата им са заприличали на нещо по човешко.  Но едва ли бих се върнал на това чудо, просто нямам нерви за глупости...
|
| Чет Мар 12, 2009 1:05 am |
|
 |
|
¶
|
Я по-добре и двамата да си спестим времето  Ако все още те домързява можеш да започнеш оттук http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... m=en533465
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Мар 12, 2009 6:08 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Първо, това дето го сочиш не е компилатор, а порт. GCC означава GNU Compiler Collection и е платформа, която си има стандартен front end за езици като C, C++, Pascal, Fortran, Ada и т.н. Всеки от тези езици е стандартизиран, някои даже с по няколко диалекта, примерно за С може да избираш от чисто С89 до чисто С99 плюс възможността да си настройваш дали да имаш и определени GNU GCC разширения. Всичко това е документирано относително добре. Просто при повечето портове се предполага че *вече* си наясно с тия неща и никой, който прави тулчейн за Renesas, няма да седне да ти ги обеснява.
Второ, не можеш да говориш за GNU като цяло съдейки само по един вероятно зле окастрен порт. Все едно аз да взема сорсовете на някой майкрософстки компилатор и както ми падне да ги портна за 8051 и после ти съдейки по моята изцепка да кажеш че Майкросфт правят гадни компилатори.
Иначе, ако си тествал първоначални версии на нов renesas-ки порт... много вероятно е половината неща да не са работели. Обикновено минават няколко години докато се изчисти нов таргет за GCC. То и комерсиалните компилатори не тръгват от раз без проблеми, но GNU по принцип закъснява доста.
Никак не е подходящо за GCC-начинаещи да тръгват да борят нов таргет. Не че за другите е приятно, но да кажем човек с опит бързо ще диагностицира къде е проблема. А при още малко повече опит, ще намери решение (патч).
|
| Чет Мар 12, 2009 10:28 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Определено се губя из ПИКокеана.  Трябва много маркетингов главобол за да се изтръскат стотици версии с безумни имена от типа на PIC24/30/33, като всичките уж са една 16-битова фамилия.
Но пък цените са им напред. За следващите нужди включвам тях и кортексите в проучването.
Тенк'ю, Пирев. 
|
| Чет Мар 12, 2009 2:22 pm |
|
 |
|
¶
|
Тва Hi-Tech е голям боклук, не ми се говори  Има опция да се компилира за ICD дебъгване, обаче ако твоята програма надхвърли един лимит, не ти съобщава, че не може да се вместят в програмната памет и програмата ти, и ICD фирмуера, ами си мълчи като бит педераст в градинката пред Кристал. Вледствие на което ICD фирмуера се презаписва върху последните редове от потребителския код и става едно мазало, не е за разправяне. Отврат, аборигенска работа.
|
| Пон Апр 06, 2009 9:54 pm |
|
 |
|
thegza
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Нед Авг 17, 2008 10:16 am Мнения: 58 Местоположение: София
|
Нещо не си направил както трябва, пълнил съм 18F452 с код до 92% с ICD2 и HI-TECH, всеки един ред се дебъгваше и работеше.HI-TECH си е чудесен компилатор.
_________________ RadtoDecart (HowRot/2,HowOpen/7.5, &TheZone.Dots[TheZone.CurrentDot].X, &TheZone.Dots[TheZone.CurrentDot++].Y);
|
| Вто Апр 07, 2009 10:05 am |
|
|