Отговори на тема  [ 92 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Задачка за форумни богове 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Имам чувството, че много хора май ги хвана яд, че се затрудниха със задачка за дечица. Пък били те и японски генийчета.

Почвате да преигравате за глупости - контури, монтури и пр.

Истината е че децата понякога са много по умни и изобретателни, от един обременен с балвоч мозък на възрастен. И въпросната задачка до доказва прекрасно.

Нед Ное 15, 2009 7:11 pm
Профил ICQ

Мнение 
няма ядове, просто интересна задачка, и още по интересно е как се грижат за децата си...
иначе и аз не се сетих да броя кръгчета, просто след като не открих никаква логика реших че това може да не са цифри а просто знаци, тогава открих логиката на smtp

Нед Ное 15, 2009 7:17 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Цитат:
nik: и още по интересно е как се грижат за децата си...

Ами нормална задачка, просто едно дете не възприема все още цифрит като цифри, ами като графични знаици. Мога да кажа, че далеч не се грижат по-добре от нашата образователна система. Виж изпита за 5ти клас в Софийска Математическа Гимназия и ще разбереш, има дори възрастни, които не могат да изкарат пълен брой точки. А и аз като възпитаник и състезател (по математика и информатика) от СМГ мога да кажа, че съм на светлинни години по-напред по математика и информатика от състудентите ми тук в един от най-реномираните университети за роботика в Англия. Имах лекция как се решава квадратно уравнение и това е става въпрос за Инженерна Математика, която се води най-трудния модул. Може ли на лекциите по електроника за пръв да чуват за ковалентна връзка ??? Така, че мога смело да кажа, че образованието в България до гимназиален курс, включително, е на изключително високо световно равнище, не случайно печелим толкова състезания като се почне от математика, информатика, физика, та се стигне до химия, география и биология, но за съжаление малко гласност се дава на това, а да не говорим как се събират пари, за да замине отбор за някъде.[/quote]

Нед Ное 15, 2009 11:07 pm
Профил

Мнение 
изобщо не сравнявай япония със страна като англия в която се стимулира затъпяването

Нед Ное 15, 2009 11:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А някой има ли представя защо японците посмъртно не могат да научат английски? Поне досега не съм срещал такива, които да могат да вържат едно нормално и смислено изречение. Китайци и корейци има чат-пат.

Нед Ное 15, 2009 11:41 pm
Профил

Мнение 
Японския в частност, но и не само той, има по различна структура, и самото им изразяване е по различно, те просто мислят по друг начин, както най-вероятно и много други сравнително изолирани култури. То едва ли има и бял научил да говори прилично на японски, това че японците не му го казват е друг въпрос.

Относно инжинерните специалности, абе нормално е, принципно на инжинера не му рябва много математика, математиката е за математици и физици, инжинерите обикновенно изпозлват готово изведени формули и закони, алгоритми. Математиката помага, но на нас много често ни се налага да я позлваме защото се опитваме да праивм всичко.

Нед Ное 15, 2009 11:50 pm
Профил

Мнение 
Нас едно време ни учиха ,че четворката се пише като "Ч" , в смисъл "отворена". Тоя затворен контур на "4" сигурно е плод на някой неграмотен програмист. :)
Аве там в Япония нямат ли си йероглифчета ,че са минали на арабски? :D
А тия япончета да не са излезли от математическите ясли? :D :D

Нед Ное 15, 2009 11:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
smtp написа:
а тогава реши следния вариант :) :

Директно по "твоя начин" или да си измисля някой върху който да се чепкаме :)
Цитат:
...
Марвин не обърна внимание на въпроса, а просто продължи, като наблягаше на всяка дума.
- Веднъж държах реч - каза той внезапно и явно несвързано. - Може да ме попиташ защо пропуснах да ти кажа пред кого, но това е защото мозъкът ми работи феноменално бързо и съм приблизително около тридесет билиона пъти по-интелигентен от теб. Нека да ти дам пример. Измисли си едно число, произволно число.
- Хм, пет - каза дюшекът.
- Не е вярно - каза Марвин, - виждаш ли?
...

Нед Ное 15, 2009 11:55 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Zdrav написа:
smtp написа:
а тогава реши следния вариант :) :

Директно по "твоя начин" или да си измисля някой върху който да се чепкаме :)
...

просто исках да покажа че задачата има и чисто математическо решение, което не зависи от "формата" ма символите:

A+A+C+L = 6
K+E+E+E = 0
G+E+K+G = 0
Z+Z+Z+Z = 4
E+E+E+E = 0
...

един 3 класник би решил системата без проблем :)

Пон Ное 16, 2009 8:36 am
Профил
Аватар

Мнение 
Е никой не ти оспорва решението. И на всички(предполагам) им стана ясен твоя принцип. Въпросът беше за четворката. В този дух въпросът към твоя вариант е по-логично да изглежда така:
MPEG = ?
И тука вече наистина нищо не се знае. Докато при японския вариант по принципа на дедукцията можем да дефинираме 4 = 0(@bate_az закръгления вариант на четворката наистина поражда двусмислие). От децата се е искало просто да бъдат наблюдателни и да могат да броят...
Разбира се признава ти се твоя път за достигане до решението. И надявам се допускаш вероятноста аз(както и други като мене) да съм съм стигнал до него без помоща на Google и на 5 годишния ми син :D

Пон Ное 16, 2009 9:57 am
Профил

Мнение 
ZKAG = 3 ?

Пет Ное 27, 2009 3:20 am
Профил
Аватар

Мнение Нова задачка:
Този тип двигател го срещам всеки ден. Как работи обаче?
http://www.jogyjogy.com/watch.php?id=1b8c6

Съб Ное 28, 2009 12:25 am
Профил
Аватар

Мнение 
хаха, забавно моторче. бачка като всички останали, кое му е странното, има къде по-странни :)

Съб Ное 28, 2009 9:11 am
Профил
Аватар

Мнение 
Миии zaphod, като изхабиш 10-на батерийки ще разбереш :) Щото аз отначало се досетих, ама да съм сигурен си поиграх да огъвам жица...

Съб Ное 28, 2009 8:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ще разбера кое?

Съб Ное 28, 2009 9:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 92 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща