|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:17 am
Задачка за форумни богове
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Имам чувството, че много хора май ги хвана яд, че се затрудниха със задачка за дечица. Пък били те и японски генийчета.
Почвате да преигравате за глупости - контури, монтури и пр.
Истината е че децата понякога са много по умни и изобретателни, от един обременен с балвоч мозък на възрастен. И въпросната задачка до доказва прекрасно.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Ное 15, 2009 7:11 pm |
|
 |
|
nik
|
няма ядове, просто интересна задачка, и още по интересно е как се грижат за децата си...
иначе и аз не се сетих да броя кръгчета, просто след като не открих никаква логика реших че това може да не са цифри а просто знаци, тогава открих логиката на smtp
|
| Нед Ное 15, 2009 7:17 pm |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Ами нормална задачка, просто едно дете не възприема все още цифрит като цифри, ами като графични знаици. Мога да кажа, че далеч не се грижат по-добре от нашата образователна система. Виж изпита за 5ти клас в Софийска Математическа Гимназия и ще разбереш, има дори възрастни, които не могат да изкарат пълен брой точки. А и аз като възпитаник и състезател (по математика и информатика) от СМГ мога да кажа, че съм на светлинни години по-напред по математика и информатика от състудентите ми тук в един от най-реномираните университети за роботика в Англия. Имах лекция как се решава квадратно уравнение и това е става въпрос за Инженерна Математика, която се води най-трудния модул. Може ли на лекциите по електроника за пръв да чуват за ковалентна връзка ??? Така, че мога смело да кажа, че образованието в България до гимназиален курс, включително, е на изключително високо световно равнище, не случайно печелим толкова състезания като се почне от математика, информатика, физика, та се стигне до химия, география и биология, но за съжаление малко гласност се дава на това, а да не говорим как се събират пари, за да замине отбор за някъде.[/quote]
|
| Нед Ное 15, 2009 11:07 pm |
|
 |
|
nik
|
изобщо не сравнявай япония със страна като англия в която се стимулира затъпяването
|
| Нед Ное 15, 2009 11:28 pm |
|
 |
|
mountaineer
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
А някой има ли представя защо японците посмъртно не могат да научат английски? Поне досега не съм срещал такива, които да могат да вържат едно нормално и смислено изречение. Китайци и корейци има чат-пат.
_________________ Manners maketh man.
|
| Нед Ное 15, 2009 11:41 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Японския в частност, но и не само той, има по различна структура, и самото им изразяване е по различно, те просто мислят по друг начин, както най-вероятно и много други сравнително изолирани култури. То едва ли има и бял научил да говори прилично на японски, това че японците не му го казват е друг въпрос.
Относно инжинерните специалности, абе нормално е, принципно на инжинера не му рябва много математика, математиката е за математици и физици, инжинерите обикновенно изпозлват готово изведени формули и закони, алгоритми. Математиката помага, но на нас много често ни се налага да я позлваме защото се опитваме да праивм всичко.
|
| Нед Ное 15, 2009 11:50 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Нас едно време ни учиха ,че четворката се пише като "Ч" , в смисъл "отворена". Тоя затворен контур на "4" сигурно е плод на някой неграмотен програмист.
Аве там в Япония нямат ли си йероглифчета ,че са минали на арабски?
А тия япончета да не са излезли от математическите ясли? 
|
| Нед Ное 15, 2009 11:54 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Директно по "твоя начин" или да си измисля някой върху който да се чепкаме
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Нед Ное 15, 2009 11:55 pm |
|
 |
|
smtp
Ранг: Новодошъл
|
просто исках да покажа че задачата има и чисто математическо решение, което не зависи от "формата" ма символите:
A+A+C+L = 6
K+E+E+E = 0
G+E+K+G = 0
Z+Z+Z+Z = 4
E+E+E+E = 0
...
един 3 класник би решил системата без проблем 
|
| Пон Ное 16, 2009 8:36 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Е никой не ти оспорва решението. И на всички(предполагам) им стана ясен твоя принцип. Въпросът беше за четворката. В този дух въпросът към твоя вариант е по-логично да изглежда така:
MPEG = ?
И тука вече наистина нищо не се знае. Докато при японския вариант по принципа на дедукцията можем да дефинираме 4 = 0(@bate_az закръгления вариант на четворката наистина поражда двусмислие). От децата се е искало просто да бъдат наблюдателни и да могат да броят...
Разбира се признава ти се твоя път за достигане до решението. И надявам се допускаш вероятноста аз(както и други като мене) да съм съм стигнал до него без помоща на Google и на 5 годишния ми син 
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Пон Ное 16, 2009 9:57 am |
|
 |
|
sigkill
Регистриран на: Чет Ное 29, 2007 2:22 pm Мнения: 309 Местоположение: Vratsa
|
ZKAG = 3 ?
|
| Пет Ное 27, 2009 3:20 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Нова задачка:
Този тип двигател го срещам всеки ден. Как работи обаче?
http://www.jogyjogy.com/watch.php?id=1b8c6
|
| Съб Ное 28, 2009 12:25 am |
|
 |
|
zaphod
|
хаха, забавно моторче. бачка като всички останали, кое му е странното, има къде по-странни 
|
| Съб Ное 28, 2009 9:11 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Миии zaphod, като изхабиш 10-на батерийки ще разбереш  Щото аз отначало се досетих, ама да съм сигурен си поиграх да огъвам жица...
|
| Съб Ное 28, 2009 8:46 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ще разбера кое?
|
| Съб Ное 28, 2009 9:45 pm |
|