Явно има интерес към трейса, щото почнах и на лични да получавам въпросчета... Сега тъй като по някои въпроси и аз самият се интересувам, ще пиша тук каквото знам и ако някой знае повече да казва...
Относно софтуера за трейс при гнуста краткият отговор е НЯМА
По-дългият отговор е, че зависи... и ще изброя варианти:
1) Професионалните среди и дебъгери като да кажем на Lauterbach си имат всичко, само че те никак не са безплатни... въпреки че може да работят и с ГНУ.
2) Професионалните емулатори като да кажем PEEDI (в чиято разработка помагам по малко) позволяват работа и без софтуер. Трябва само да се конфигурира емулатора да изкарва съответно DCC трейсовете или SWO (SWV) на определени телнет портове. След това трябва само да отвориш с хипертерминал или друг по-читав терминал съответния порт и си зяпаш какво трейсва проца.
3) Специално за ОCD - при DCC(JTAG) я има същата функционалност - в конфигурационния файл задаваш порт и о-ц-д сървърчето изкарва на тоя порт. За съжаление DCC трябва яко да се полира, а пък ОЦД-то няма такава възможност. Но все пак работи! Пробвано е... Само да уточня, че това е за JTAG и АРМ7. При куртекс вече няма DCC и не става с полиране, ами има отделен пин SWO, който може да бачка като UART.
4) Вариант code red или подобен... Звучи интересно и по картинки изглежда лъскаво... Но не ме питайте, щото даже не съм го пробвал!
С две думи вариантите са различни.... В случая аз предполагам, че вие търсите безплатно решение. От към хардуер мисля е ясно, че най-простото решение е с двоен FTDI в който единия канал се ползва като SWD, а другия за получаване на SWO. Освен конфигурирането други проблеми не би трябвало да има, понеже OpenOCD сървъра поддържа всякакви FTDI-бози. Уточнявам че дебъгера и ОЦД софтуера трябва да се пуснат и конфигурират като SWD и съответно за SWD канала. Тях не ги интересува че има втори FTDI девайс за SWO. Трейса вие ще трябва сами да си го гледате на някакъв терминал и това няма никаква връзка с дебъгването...
Освен ако не ползвате code red - надявам се техния софтуер да се грижи и за трейса. Но пак казвам - аз не съм в час с код ред.
Това е, пожелавам ви успех
п.с. Ако някой му се пише софтуер, може да напише нещо дето да решава всички тия проблеми. Тук някой беше тръгнал цял дебъгер да прави... Те това е много по-просто, а в същото време го няма (фрее). Тъй че ако някой му се работи за чест и слава, ето с подобно нещо може да натрупа много чест и много слава