Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Atmega16 ?!?! С какво се програмира това чудо. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Atmega16 ?!?! С какво се програмира това чудо.
Проблема е следния.
Устройство с амтега16 и съответно малко поизгоряла. Купих нов чип, имам програмата която трябва да запиша.
Гледах из нет-я за програматор намерих това: http://electronics-diy.com/avr_programmer.php
Сглобих го като гледам с осцилоскопа подава нужните сигнали но от процесора ни кост ни вест. От MISO извода нищо не излиза. Кварца не осцилира. А резултата е, че не софт-а (pony-prog) не го намира.

Някакви идеи?

Чет Май 27, 2010 8:38 pm
Профил ICQ

Мнение 
възможно ли е да си попаднал на онази серия "уникални" чипове, дето се разискваше в една друга тема из "Общи приказки" (Fake Atmega328)? тъй де, просто няма да е 328, ами 16. то на машината за буквички не й пука много-много :D

Чет Май 27, 2010 9:02 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Аз си купих преди месец ATmega32 от "Елимекс" и имам подозрение, че е менте защото всички опити да прочета конфигуриращите битове бяха неуспешни. Правих какви ли не опити и нищо не става. Един приятел и той го погледна на неговия програматор пак същата работа. Има 1-2 % шанс при мен да е проблема ама почти на 100% съм сигурен че чипа е менталив.До преди това съм купувал контролери от там и не съм имал проблем с програмиране досега, но последния път чаках контролера 1 месец и накрая излезна, че нищо не става от него.

Чет Май 27, 2010 9:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
head_up написа:
възможно ли е да си попаднал на онази серия "уникални" чипове, дето се разискваше в една друга тема из "Общи приказки" (Fake Atmega328)? тъй де, просто няма да е 328, ами 16. то на машината за буквички не й пука много-много :D

Хм...
Купих го от футурлелките. И е в DIP корпус.

Накрая може и дисекция да му направя на тоя чип, ако е много упорит.
Въпроса е дали може да е програмиран преди това и да му е забранен този тип на програмиране?

Чет Май 27, 2010 9:29 pm
Профил ICQ

Мнение 
Мога да ти дам азотна киселина ;)

Чет Май 27, 2010 10:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
През Jtag-a се програмира независимо от конфигурационните битове.
От футурел съм купвал едни Atmega324 които въпреки написаното pdf-a бяха конфигурирани заводски да ползват за клок външен кварц. А на моята платка нямаше такъв и очаквах да е конфигуриран заводски на вътрешен осцилатор за да мога да го прогна щото да пестя пера бях извел само пиновете за програмиране.

Така че прогни го при някой който има Jtag. Или си вземи еднин AVR Dragon беше около 100 лева,той поддържа всички AVR,по всички възможни интерфейси. Ще можеш и да дебъгваш с него. Даже и IAR са започнали да го поддържат.

Пет Май 28, 2010 8:10 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Или пък за проба вземи СТК500.А може и с авр910 да пробваш,той има извод дето подава 1 кХз на пин Xtal1 и може и да стане.
http://prottoss.com/projects/AVR910.usb ... rammer.htm

Пет Май 28, 2010 9:01 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Намерих за малко едно такова чудо:
http://www.olimex.com/dev/avr-usb-jtag.html
Ще пробвам и с него. Като гледам колко жици трябва да навържа, чак не ми се занимава... :? :?

Не са ли могли да го направят по човешки да се програмира!?!? :?

Пет Май 28, 2010 1:31 pm
Профил ICQ

Мнение 
всъщност жиците са доста по-малко (т.е. сигналите на jtag-а) и дори в случая са използвали компатен конектор - има и по-тежки случай - от 2x10 нагоре да кажем пина на хедъра. реално можеш да ги събереш в 5 пина мисля, останалото е маси в изобилие. просто погледни от къде да си вземеш една маса и ги пренебрегваш другите (ако проца ще ти е на платката разбира се, ако ще си правиш отделно платка като за програмирането само - тогава няма голямо значение).

ЕДИТ: моя грешка - тия от AVR-и са извратили и jtag-а до неузнаваемост...

Пет Май 28, 2010 2:00 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Мдаа....

Това което Никола каза се оказа вярно. Чипа е тръгвал в режим ext. clock. Преди да започна голямото жицовръзване за JTAG-а взех от една платка 10Мхз клок и го подадох на проклетaта атмега16 и взе че се програмира. Резултата е работещо устройство. :wink:

Алелуя. :prayer:

Извратена работа... :?

Пет Май 28, 2010 5:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Значи и в моя контролер има още хляб :) . Трябва да си поиграя един ден да му слагам различни кварцове да видя ще запали ли.Много тъпа история е с тези битове ако са разбутани за външен осцилатор. Трябва да си играя на медиум докато уцеля каквото трябва.

Пет Май 28, 2010 5:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
the_bull написа:
Значи и в моя контролер има още хляб :) . Трябва да си поиграя един ден да му слагам различни кварцове да видя ще запали ли.Много тъпа история е с тези битове ако са разбутани за външен осцилатор. Трябва да си играя на медиум докато уцеля каквото трябва.

Атмелска му работа... Какво им е пречело да го направят като нормалните процесори - пали на вътрешния генератор а после с първите редове на програмата гласиш от кой клок ще ти работи ядрото, от кой периферията.

А това какво, слагаш го на платката връзваш му ICP куплонга и почваш да се чешиш по главата, това днес на кеф ли ще е да се програмира или не.... :D

Пет Май 28, 2010 5:49 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Tisho написа:
Атмелска му работа... Какво им е пречело да го направят като нормалните процесори - пали на вътрешния генератор а после с първите редове на програмата гласиш от кой клок ще ти работи ядрото, от кой периферията.

То по замисъл си е точно така... Тези са някакви сбъркани серии просто

Пон Май 31, 2010 10:47 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Днеска си играх с една Mega16U4, т.е. от евтините меги с USB. Та принципно винаги си слагам външен кварц и първата ми работа като оживявам платката е да цъкна проца да ползва кварца. Обаче днеска - изненада. Влизам и гледам - вече си е програмиран на външен кварц, заводски. :) Погледнах пдф-а, и вътре хората са си казали, че е заводски на външен. Ако не беше полезния навик да слагам външен, щях да се разцепя от чудене кво се случва. :)
Та това май им е новия стандарт на атмел. Вече няма да може само със захранване и няколко жици към паралелния порт, ще трябва да слагате и кварц. :)

Вто Юни 01, 2010 12:08 am
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
Днеска си играх с една Mega16U4, т.е. от евтините меги с USB. Та принципно винаги си слагам външен кварц и първата ми работа като оживявам платката е да цъкна проца да ползва кварца. Обаче днеска - изненада. Влизам и гледам - вече си е програмиран на външен кварц, заводски. :) Погледнах пдф-а, и вътре хората са си казали, че е заводски на външен. Ако не беше полезния навик да слагам външен, щях да се разцепя от чудене кво се случва. :)
Та това май им е новия стандарт на атмел. Вече няма да може само със захранване и няколко жици към паралелния порт, ще трябва да слагате и кварц. :)

Не е баш така , просто си купуваш ATmega16U4RC а не ATmega16U4

Вто Юни 01, 2010 11:06 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща