| Автор |
Съобщение |
|
Tisho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
 Atmega16 ?!?! С какво се програмира това чудо.
Проблема е следния.
Устройство с амтега16 и съответно малко поизгоряла. Купих нов чип, имам програмата която трябва да запиша.
Гледах из нет-я за програматор намерих това: http://electronics-diy.com/avr_programmer.php
Сглобих го като гледам с осцилоскопа подава нужните сигнали но от процесора ни кост ни вест. От MISO извода нищо не излиза. Кварца не осцилира. А резултата е, че не софт-а (pony-prog) не го намира.
Някакви идеи?
|
| Чет Май 27, 2010 8:38 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
възможно ли е да си попаднал на онази серия "уникални" чипове, дето се разискваше в една друга тема из "Общи приказки" (Fake Atmega328)? тъй де, просто няма да е 328, ами 16. то на машината за буквички не й пука много-много 
|
| Чет Май 27, 2010 9:02 pm |
|
 |
|
the_bull
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Авг 18, 2007 11:39 am Мнения: 137 Местоположение: Русе
|
Аз си купих преди месец ATmega32 от "Елимекс" и имам подозрение, че е менте защото всички опити да прочета конфигуриращите битове бяха неуспешни. Правих какви ли не опити и нищо не става. Един приятел и той го погледна на неговия програматор пак същата работа. Има 1-2 % шанс при мен да е проблема ама почти на 100% съм сигурен че чипа е менталив.До преди това съм купувал контролери от там и не съм имал проблем с програмиране досега, но последния път чаках контролера 1 месец и накрая излезна, че нищо не става от него.
|
| Чет Май 27, 2010 9:28 pm |
|
 |
|
Tisho
|
Хм...
Купих го от футурлелките. И е в DIP корпус.
Накрая може и дисекция да му направя на тоя чип, ако е много упорит.
Въпроса е дали може да е програмиран преди това и да му е забранен този тип на програмиране?
|
| Чет Май 27, 2010 9:29 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Мога да ти дам азотна киселина 
_________________ Хайде де!
|
| Чет Май 27, 2010 10:34 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
През Jtag-a се програмира независимо от конфигурационните битове.
От футурел съм купвал едни Atmega324 които въпреки написаното pdf-a бяха конфигурирани заводски да ползват за клок външен кварц. А на моята платка нямаше такъв и очаквах да е конфигуриран заводски на вътрешен осцилатор за да мога да го прогна щото да пестя пера бях извел само пиновете за програмиране.
Така че прогни го при някой който има Jtag. Или си вземи еднин AVR Dragon беше около 100 лева,той поддържа всички AVR,по всички възможни интерфейси. Ще можеш и да дебъгваш с него. Даже и IAR са започнали да го поддържат.
|
| Пет Май 28, 2010 8:10 am |
|
 |
|
zoro1
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Нед Авг 19, 2007 12:27 pm Мнения: 44 Местоположение: София
|
Или пък за проба вземи СТК500.А може и с авр910 да пробваш,той има извод дето подава 1 кХз на пин Xtal1 и може и да стане.
http://prottoss.com/projects/AVR910.usb ... rammer.htm
|
| Пет Май 28, 2010 9:01 am |
|
 |
|
Tisho
|
Намерих за малко едно такова чудо:
http://www.olimex.com/dev/avr-usb-jtag.html
Ще пробвам и с него. Като гледам колко жици трябва да навържа, чак не ми се занимава...
Не са ли могли да го направят по човешки да се програмира!?!? 
|
| Пет Май 28, 2010 1:31 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
всъщност жиците са доста по-малко (т.е. сигналите на jtag-а) и дори в случая са използвали компатен конектор - има и по-тежки случай - от 2x10 нагоре да кажем пина на хедъра. реално можеш да ги събереш в 5 пина мисля, останалото е маси в изобилие. просто погледни от къде да си вземеш една маса и ги пренебрегваш другите (ако проца ще ти е на платката разбира се, ако ще си правиш отделно платка като за програмирането само - тогава няма голямо значение).
ЕДИТ: моя грешка - тия от AVR-и са извратили и jtag-а до неузнаваемост...
|
| Пет Май 28, 2010 2:00 pm |
|
 |
|
Tisho
|
Мдаа....
Това което Никола каза се оказа вярно. Чипа е тръгвал в режим ext. clock. Преди да започна голямото жицовръзване за JTAG-а взех от една платка 10Мхз клок и го подадох на проклетaта атмега16 и взе че се програмира. Резултата е работещо устройство.
Алелуя.
Извратена работа... 
|
| Пет Май 28, 2010 5:05 pm |
|
 |
|
the_bull
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Авг 18, 2007 11:39 am Мнения: 137 Местоположение: Русе
|
Значи и в моя контролер има още хляб  . Трябва да си поиграя един ден да му слагам различни кварцове да видя ще запали ли.Много тъпа история е с тези битове ако са разбутани за външен осцилатор. Трябва да си играя на медиум докато уцеля каквото трябва.
|
| Пет Май 28, 2010 5:20 pm |
|
 |
|
Tisho
|
Атмелска му работа... Какво им е пречело да го направят като нормалните процесори - пали на вътрешния генератор а после с първите редове на програмата гласиш от кой клок ще ти работи ядрото, от кой периферията.
А това какво, слагаш го на платката връзваш му ICP куплонга и почваш да се чешиш по главата, това днес на кеф ли ще е да се програмира или не.... 
|
| Пет Май 28, 2010 5:49 pm |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
То по замисъл си е точно така... Тези са някакви сбъркани серии просто
|
| Пон Май 31, 2010 10:47 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Днеска си играх с една Mega16U4, т.е. от евтините меги с USB. Та принципно винаги си слагам външен кварц и първата ми работа като оживявам платката е да цъкна проца да ползва кварца. Обаче днеска - изненада. Влизам и гледам - вече си е програмиран на външен кварц, заводски.  Погледнах пдф-а, и вътре хората са си казали, че е заводски на външен. Ако не беше полезния навик да слагам външен, щях да се разцепя от чудене кво се случва.
Та това май им е новия стандарт на атмел. Вече няма да може само със захранване и няколко жици към паралелния порт, ще трябва да слагате и кварц. 
|
| Вто Юни 01, 2010 12:08 am |
|
 |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
Не е баш така , просто си купуваш ATmega16U4RC а не ATmega16U4
|
| Вто Юни 01, 2010 11:06 am |