Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Миниатюрна клапа? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
От мързел да свърша някоя работа този път прочетох всичко :)

След като става дума за 1000 пъти по няколко секунди не виждам причина да не префасонираш някоя ширпотребна клапа. Например на тези в пералните за 220В намотката е най-често 2.2кОма (има и по 900 Ома, де) пък има и индуктивност, значи не става дума за адски токове. В хладилната техника има и по-миниатюрни. Подаваш им захранване от зареден през умножител кондензатор а токът на задържане да идва през диод от батерията. Съответно можеш да смениш пружинката с по-мека и/или сърцевината с постоянен магнит.

Моторчето: а не може ли то да загребе водица от казанчето и да я излее през някоя фунийка? Усилието ще е по-малко от да мачка маркуч. Може и водна помпичка като в аквариум за рибки...

Нед Юли 18, 2010 3:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ми тези на пералните са 11 вата. Както искаш го смятай. Аз точно за такива споменах по горе че ги правя на 1-2 ома с дебела жица и ги цъкам с един чопър на 12 волта, че ми бактиса да ми горят, а няма от къде да намеря вече 12 волтови такива.
А тия 11 вата си ги иска хич да нее. Поне в началото докато отвори. После може и по малко ама ...
Освен това тия вентили искат и налягане за да върви водата през тях.

Нед Юли 18, 2010 3:38 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
А защо ти е изобщо клапан, с управление, ако е просто за гонене на въздух. Това се прави с обезвъздушител, който представлява поплавъче, което като се потопи, затваря малък отвор, а ако е във въздух, провисва и отваря отвора. Има и готови такива, най-различни, но е толкова елементарно, че можеш и сам да си го направиш

Нед Юли 18, 2010 3:50 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Щото май няма как да сложе поплавъка там дето ше изтича водата :D

Нед Юли 18, 2010 4:12 pm
Профил ICQ

Мнение 
Друга идея:Защо вместо клапан не сложиш помпа за вода - примерно от водата на чистачките на кола? Това е евтин вариянт.

Нед Юли 18, 2010 4:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Помпичката ще стане ама как ще е с консумацията :) А и иска 12 волта.

Нед Юли 18, 2010 5:02 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins, определено не си попаднал на подходящите вентили. Вярвай ми, защото ежедневно ги срещам. Освен това в ширпотребата има 24 волтови които без грам преобразуване може да ги подкараш на 12В по начина описан в горния ми пост. Сигурен съм, щото скоро счупих такъв с идеята да си направя електрочукче за стъргане и от мързел го пробвах на 13.5 волта.
ОФТОПИК: това с чукчето е мнооо гот: масивната котва се опъва назад от електромагнита и след прекъсване на тока се изстрелва от пружинката и блъска върху главата на длетото. Ел.схемата е тъп блокинг-генератор с донастройка на RC-групата за да се синхронизира с механиката. Нямах време да го довърша ама друга :idea: : правячите на татуировки дават луди пари за подобен инструмент :)

А идеята изпомпаната вода вливаща се през друг канал си беше моя :x
Edit за Cekins че се засякохме: добра си е помпичката или "воденичното" колело, и с това съм си играл. Ама не и от кола, де, аквариум казах.

Edit2 - алабала: навремето имах много аквариуми за рибки. Готовите намираеми помпички за въздух бяха с малък дебит и неевтини затова на първо време ползвах руско компресорче за надуване на гуми с демпфер плондер от футболна топка :D Буталото беше от графит, изненадващо изкара над година и не се повреди особено, обаче аз през това време правих водни помпички като тези на чистачките на колата обаче с моторчета от уокмени. Изобщо не е трудно ако ръцете ти не са в г*за. Моторчетата ги пусках на 1-1.5 волта вместо на 3В щото бяха излишно бързи и грееха. Така може да си представите консумацията, май около 150мА беше.
Обаче доиде тежка зима, блакаут, рибките изпукаха и от яд изхвърлих всичко. Един аквариум си възстанових, чак тогава излязоха на пазара водни помпички с вградено аериране и пак бяха скъпи ама поне дебит на водата имаха.
От цялата история ми остана умението да ловя риба с ръце (скоро не съм се пробвал, де). Отивам до рибарите с въдици на плитко, хвърлям хлебни трошици да се насъбере добитъка и после просто го събирам, той си кротува докато не го пусна в непознатия съд. За 15 мин. налавям колкото те за някой час и после ги изливам обратно на фона на псувните :D За дребна риба говорим, де.

Последна промяна bongo_x2 на Нед Юли 18, 2010 6:13 pm, променена общо 1 път

Нед Юли 18, 2010 5:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе аз тука (в БГ) не мога да открия. Имах няколко донесени с някаква машинария и свършиха. Освен това пералните в БГ са на 220 волта ;) и като резервна част има само такива. А тия 24 волтовите са за 24~ и на 15= работят добре. На 12 налягането като мине 4 атм и няма сила да отвори - налага се кълцане на пружината. И аз затова сега ги правя на 1-2 волта. От влагата прекъсват пусто. Ама ги одирам и ги навивам с 0.53 жица, да видя как ще изгорят.
За ватовете обаче съм сигурен - и на 12 и на 24 и на 220 се са 9 - 11 вата. Е 9 вата на 12 волта си е 750 ма - никак малко.

Нед Юли 18, 2010 6:12 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

Мнение 
Скоро разглабях един апарат за кръвно - за китка. Вътре има миниатурно клапанче - с което изпускат въздуха при края на меренето
май е нормално затворен и се отваря на ток. Държи и налягане. Има и удобни конектори за тръбички - бе всичко необходимо. Апарата работи на 3 волта...

Нед Юли 18, 2010 10:13 pm
Профил WWW

Мнение 
juzisound написа:
Скоро разглабях един апарат за кръвно - за китка. Вътре има миниатурно клапанче - с което изпускат въздуха при края на меренето
май е нормално затворен и се отваря на ток. Държи и налягане. Има и удобни конектори за тръбички - бе всичко необходимо. Апарата работи на 3 волта...

Това май тябва да го проуча. Тъкмо ми се търкаляше един развален някъде из къщи. Мерси на всички за предложенията :)

Пон Юли 19, 2010 2:57 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Те имат и компресорче. Може също да влезе в работа за твоя апарат...

Пет Юли 23, 2010 3:00 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2