|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:12 am
| Автор |
Съобщение |
|
am stereo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
 СЛАДУРИ...
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Чет Юли 29, 2010 1:49 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
И патентите не са фри. Само обзорите май се виждаха без пари. Достъп до съдържанието май се плащаше и в УСА.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юли 29, 2010 2:48 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе доскоро имаше от къде да теглиш патенти фри, скоро не ми се е налагало да търся. Има и разни стандарти фри, досега всъщност май не ми се е налагало да плащам, все успявам да намеря безплатно .. въпреки че ми се въртят едни дето мислех да купувам, ама дали купих не помня.
|
| Чет Юли 29, 2010 7:13 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, за теб явно няма Гугъл  :
http://www.google.com/patents
|
| Чет Юли 29, 2010 7:51 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ха, наиситна
Макар че пробвах да потърся едни по специфични патенти и не излязоха. Но едни пък други излязоха  Преди няколко години ми трябваха и трябваше да плащам за тях. Не беше кой знае колко, но разправиите бяха много.
Това е добре, ама само щатски ми излизат. Що за дивотия е стандарти и патенти да са платени за четене. Реално те имат статут на закон, карат те да ги спазваш, ама за да видиш какво трябва да спазваш, трябва да плащаш...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юли 29, 2010 8:17 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
И преди Гугъл имаше един сайт, на който можеше да видиш патентите (естествено само американските пак), обаче искаше някакъв плъгин за браузера, защото бяха в някакъв формат за картинки самите документи  . От както аз съзнателно помня и съм търсил американски патенти (със сигурност последните 10 г.) - винаги са били безплатни  .
|
| Чет Юли 29, 2010 8:45 pm |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
http://ep.espacenet.com/
Тук може да откриете и български с повече късмет!
http://www.pat2pdf.org/
Тук ти намира и събира в един(щото обикновено всяка страница е в отделен пдф) пдф файл избрания по номер Американски патент.
|
| Пет Юли 30, 2010 10:04 am |
|
 |
|
DD
Ранг: Минаващ
|
Американските са на http://www.uspto.gov/patents/process/search/index.jsp
Може да се търсят и разглеждат като текст. За да се видят като картинки трябва да се инсталира plug-in за разглеждане на TIFF формат.
Има само ограничения колко страниците които могат да се изтеглят за определено време, може би за да не се товари сървъра.
|
| Пет Юли 30, 2010 10:52 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
За тази работа със стандартите и аз съм се чудел: как така хем са платени, хем са задължителни. Конституцията например е общодостъпна (като съдържание), НПК също, както и всички останали закони. И за тях е ясно, че трябва да се спазват. Ако не си знаел закона и си сгафил- проблемът си е твой, да си чел. Достъпен е. Но за стандартите- хем плащам, хем трябва да го спазвам. Още повече тези стандарти се пишат от хора и фирми, които плащат, за да бъдат членове на Института по стандартизация. Работата ми изглежда някакси като за "наши" хора организирана.
http://www.bds-bg.org/pages/?button_id=13
http://www.bds-bg.org/pages/?button_id=15
_________________ Хайде де!
|
| Пет Юли 30, 2010 1:20 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Най-най-долу на втория линк пише:
_________________ Хайде де!
|
| Пет Юли 30, 2010 1:22 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
dan,
какво има да се чудиш  , патентите са измислени, за да може предприемчивия да си гарантира изобретенията, но всъщност на практика богатия така си гарантира богатството, а стандартите са платени, за да може да се отсеят малките играчи, т.е. един вид ако не можеш да извадиш да речем няколко хиляди $ да си платиш 2-3 стандарта, то тогава на къде си тръгнал ? За малките фирми ( или току що прохождащи ) това е един омагьосан кръг.
Примерно при нас въвеждат ( може и да го въведоха вече ) ISO-нещо_си_там, и този който е отговорника, в една лекция натръти, че вече над 70% от фирмите по света са регистрирани по ISO, а регистрацията по ISO гарантирала пазари и т.н. След време го срещнах и си поприказвахме, попитах го, добре де, ако над 70% са по ISO и една наша регистрация, ще ни гарантира пазари, какво ще стане когато 100% фирмите са регистрирани по ISO ? Къде отива нашето предимство, че сме по ISO, нали вече всички ще имат ISO ? Той не успя да ми даде смислен отговор  Подхвърлих му, че най-вероятно ще излезне друга абревиатура, която ще замeни вълшебните букви ISO, и всичко ще започне отначало. Не напразно философите твърдят, че света се развива по спирала и на всяка врътка от спиралата повтаряш предишна врътка с несъществени разлики.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Юли 30, 2010 9:08 pm |
|
 |
|
the_bull
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Авг 18, 2007 11:39 am Мнения: 137 Местоположение: Русе
|
А вярно ли е това което се говори за ISO-то че при производство на някакво изделие ако стане нещо и платката с елементите на нея не тръгне а се нуждае от "оживяване", понякога добре знаете, че толерансите на елементите образуват някаква комбинация, която може да накара определени екземпляри да не тръгнат от раз а да искат донастройка. При подобни неща ISO забранявало да се дебъгва платката а трябвало да се изхвърля. Това така ли е?
|
| Съб Юли 31, 2010 12:42 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Глупости на търкалета. ISO9000 е стандарт за управление на фирмата и документацията - няма нищо общо с качеството. Както някой и преди беше казал - ако произвеждаш лайна исо-то би трябвало да гарантира, че винаги ще са кафяви, с определена миризма и консистенция, но лайна все пак  . Т.е. тая система дава сигурност на мениджмънта, че нещата ще протичат по един и същи начин независимо от човешкия фактор. А това дали дефектните/не тръгнали/ платки ще се ремонтират или ще се хвърлят го решава мениджмънта, а не стандарта. ISO9000 казва единствено - do what you say, say what you do, т.е. прави каквото си казал/обещал/ и казвай /рипортвай, документирай/ какво си правил  . Или с други думи - сертифициращите/проверяващите/ няма да ти кажат дали си въвел добри или лоши правила/процедури/ в компанията си - те и не се интерисуват даже, а единственото нещо, което ще ти кажат е дали спазваш това, което си казал /въвел/  . ИСО-то е една голяма тъпня и даже повечето фирми и без това си имат тяхна система, която прави точно същото, но проблема е, че тя не е сертифицирана и международно призната. Т.е. това са си едни чисти рекетьори за мен  .
|
| Съб Юли 31, 2010 12:56 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Dimitar написа: Глупости на търкалета. ISO9000 е стандарт за управление на фирмата и документацията - няма нищо общо с качеството. Както някой и преди беше казал - ако произвеждаш лайна исо-то би трябвало да гарантира, че винаги ще са кафяви, с определена миризма и консистенция, но лайна все пак  . Т.е. тая система дава сигурност на мениджмънта, че нещата ще протичат по един и същи начин независимо от човешкия фактор. А това дали дефектните/не тръгнали/ платки ще се ремонтират или ще се хвърлят го решава мениджмънта, а не стандарта. ISO9000 казва единствено - do what you say, say what you do, т.е. прави каквото си казал/обещал/ и казвай /рипортвай, документирай/ какво си правил  . Или с други думи - сертифициращите/проверяващите/ няма да ти кажат дали си въвел добри или лоши правила/процедури/ в компанията си - те и не се интерисуват даже, а единственото нещо, което ще ти кажат е дали спазваш това, което си казал /въвел/  . ИСО-то е една голяма тъпня и даже повечето фирми и без това си имат тяхна система, която прави точно същото, но проблема е, че тя не е сертифицирана и международно призната. Т.е. това са си едни чисти рекетьори за мен  . |  |  |  |  |
Съгласен с това.
А иначе по въпроса, ситуаця която описваш не е нормална, в смисъл такъв, не би трябвало да имаш случай в който компонент в границите на толеранса в който е заложен да доведе до неработоспособност, без нзачение в кава комбинация и колко такива компонента имаш, ако имаш такъв случай това е пробелм в дизайна.
Друг е въпроса с дефектните компоненти, там вече фирмата сама решава дали да си го открие или ремонтира или изхвърли платката.
|
| Съб Юли 31, 2010 1:19 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Ако дизайна ти е "чувствителен" към вариациите на стойностите на компонентите в специфицирания от самия теб толеранс - е-гати и дизайна дето си направил ...
Явно ще трябва да го ре-дизайнеш...
Съвсем друг е въпроса, ако трябва при оживяването на платката, с цел да избегнеш тримери и пр. да донастройваш някой от елементите запоявайки паралелно/последователно на тях други с определени стойности ... , но до колкото схванах не става дума за това.
|
| Пон Авг 02, 2010 4:09 pm |
|
|