Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
СЛАДУРИ... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение СЛАДУРИ...
ах..бдс...яки цени,а :D http://www.bds-bg.org/standard/info.php?standard_id=23707

при янки и др. на воля четеш ,а наще. :evil: :arrow:

упс 8O там е Approximate Price £106.00
$207.36USD
http://www.standardsdirect.org/standards/standards2/StandardsCatalogue24_view_15353.html

патентите янво съм чел :wink: те са фри

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Чет Юли 29, 2010 1:49 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
И патентите не са фри. Само обзорите май се виждаха без пари. Достъп до съдържанието май се плащаше и в УСА.

Чет Юли 29, 2010 2:48 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
И патентите не са фри. Само обзорите май се виждаха без пари. Достъп до съдържанието май се плащаше и в УСА.

Абе доскоро имаше от къде да теглиш патенти фри, скоро не ми се е налагало да търся. Има и разни стандарти фри, досега всъщност май не ми се е налагало да плащам, все успявам да намеря безплатно .. въпреки че ми се въртят едни дето мислех да купувам, ама дали купих не помня.

Чет Юли 29, 2010 7:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо, за теб явно няма Гугъл :D :
http://www.google.com/patents

Чет Юли 29, 2010 7:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ха, наиситна :)

Макар че пробвах да потърся едни по специфични патенти и не излязоха. Но едни пък други излязоха :) Преди няколко години ми трябваха и трябваше да плащам за тях. Не беше кой знае колко, но разправиите бяха много.

Това е добре, ама само щатски ми излизат. Що за дивотия е стандарти и патенти да са платени за четене. Реално те имат статут на закон, карат те да ги спазваш, ама за да видиш какво трябва да спазваш, трябва да плащаш...

Чет Юли 29, 2010 8:17 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
И преди Гугъл имаше един сайт, на който можеше да видиш патентите (естествено само американските пак), обаче искаше някакъв плъгин за браузера, защото бяха в някакъв формат за картинки самите документи :) . От както аз съзнателно помня и съм търсил американски патенти (със сигурност последните 10 г.) - винаги са били безплатни :) .

Чет Юли 29, 2010 8:45 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
http://ep.espacenet.com/
Тук може да откриете и български с повече късмет! :)
http://www.pat2pdf.org/
Тук ти намира и събира в един(щото обикновено всяка страница е в отделен пдф) пдф файл избрания по номер Американски патент.

Пет Юли 30, 2010 10:04 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Американските са на http://www.uspto.gov/patents/process/search/index.jsp
Може да се търсят и разглеждат като текст. За да се видят като картинки трябва да се инсталира plug-in за разглеждане на TIFF формат.
Има само ограничения колко страниците които могат да се изтеглят за определено време, може би за да не се товари сървъра.

Пет Юли 30, 2010 10:52 am
Профил

Мнение 
За тази работа със стандартите и аз съм се чудел: как така хем са платени, хем са задължителни. Конституцията например е общодостъпна (като съдържание), НПК също, както и всички останали закони. И за тях е ясно, че трябва да се спазват. Ако не си знаел закона и си сгафил- проблемът си е твой, да си чел. Достъпен е. Но за стандартите- хем плащам, хем трябва да го спазвам. Още повече тези стандарти се пишат от хора и фирми, които плащат, за да бъдат членове на Института по стандартизация. Работата ми изглежда някакси като за "наши" хора организирана.
http://www.bds-bg.org/pages/?button_id=13
http://www.bds-bg.org/pages/?button_id=15

Пет Юли 30, 2010 1:20 pm
Профил

Мнение 
Най-най-долу на втория линк пише:
Цитат:
Министерствата, агенциите, комисиите и другите администрации на органите на изпълнителната власт, както и други членове на БИС, с които има сключени договори за финансиране на разработване и въвеждане на стандарти, не заплащат сумите, които са предвидени като вноски за техническите комитети за стандартизация за текущата година.

Пет Юли 30, 2010 1:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
dan,

какво има да се чудиш :) , патентите са измислени, за да може предприемчивия да си гарантира изобретенията, но всъщност на практика богатия така си гарантира богатството, а стандартите са платени, за да може да се отсеят малките играчи, т.е. един вид ако не можеш да извадиш да речем няколко хиляди $ да си платиш 2-3 стандарта, то тогава на къде си тръгнал ? За малките фирми ( или току що прохождащи ) това е един омагьосан кръг.

Примерно при нас въвеждат ( може и да го въведоха вече ) ISO-нещо_си_там, и този който е отговорника, в една лекция натръти, че вече над 70% от фирмите по света са регистрирани по ISO, а регистрацията по ISO гарантирала пазари и т.н. След време го срещнах и си поприказвахме, попитах го, добре де, ако над 70% са по ISO и една наша регистрация, ще ни гарантира пазари, какво ще стане когато 100% фирмите са регистрирани по ISO ? Къде отива нашето предимство, че сме по ISO, нали вече всички ще имат ISO ? Той не успя да ми даде смислен отговор :-) Подхвърлих му, че най-вероятно ще излезне друга абревиатура, която ще замeни вълшебните букви ISO, и всичко ще започне отначало. Не напразно философите твърдят, че света се развива по спирала и на всяка врътка от спиралата повтаряш предишна врътка с несъществени разлики.

Пет Юли 30, 2010 9:08 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
А вярно ли е това което се говори за ISO-то че при производство на някакво изделие ако стане нещо и платката с елементите на нея не тръгне а се нуждае от "оживяване", понякога добре знаете, че толерансите на елементите образуват някаква комбинация, която може да накара определени екземпляри да не тръгнат от раз а да искат донастройка. При подобни неща ISO забранявало да се дебъгва платката а трябвало да се изхвърля. Това така ли е?

Съб Юли 31, 2010 12:42 am
Профил
Аватар

Мнение 
Глупости на търкалета. ISO9000 е стандарт за управление на фирмата и документацията - няма нищо общо с качеството. Както някой и преди беше казал - ако произвеждаш лайна исо-то би трябвало да гарантира, че винаги ще са кафяви, с определена миризма и консистенция, но лайна все пак :) . Т.е. тая система дава сигурност на мениджмънта, че нещата ще протичат по един и същи начин независимо от човешкия фактор. А това дали дефектните/не тръгнали/ платки ще се ремонтират или ще се хвърлят го решава мениджмънта, а не стандарта. ISO9000 казва единствено - do what you say, say what you do, т.е. прави каквото си казал/обещал/ и казвай /рипортвай, документирай/ какво си правил :) . Или с други думи - сертифициращите/проверяващите/ няма да ти кажат дали си въвел добри или лоши правила/процедури/ в компанията си - те и не се интерисуват даже, а единственото нещо, което ще ти кажат е дали спазваш това, което си казал /въвел/ :) . ИСО-то е една голяма тъпня и даже повечето фирми и без това си имат тяхна система, която прави точно същото, но проблема е, че тя не е сертифицирана и международно призната. Т.е. това са си едни чисти рекетьори за мен :D .

Съб Юли 31, 2010 12:56 am
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Глупости на търкалета. ISO9000 е стандарт за управление на фирмата и документацията - няма нищо общо с качеството. Както някой и преди беше казал - ако произвеждаш лайна исо-то би трябвало да гарантира, че винаги ще са кафяви, с определена миризма и консистенция, но лайна все пак :) . Т.е. тая система дава сигурност на мениджмънта, че нещата ще протичат по един и същи начин независимо от човешкия фактор. А това дали дефектните/не тръгнали/ платки ще се ремонтират или ще се хвърлят го решава мениджмънта, а не стандарта. ISO9000 казва единствено - do what you say, say what you do, т.е. прави каквото си казал/обещал/ и казвай /рипортвай, документирай/ какво си правил :) . Или с други думи - сертифициращите/проверяващите/ няма да ти кажат дали си въвел добри или лоши правила/процедури/ в компанията си - те и не се интерисуват даже, а единственото нещо, което ще ти кажат е дали спазваш това, което си казал /въвел/ :) . ИСО-то е една голяма тъпня и даже повечето фирми и без това си имат тяхна система, която прави точно същото, но проблема е, че тя не е сертифицирана и международно призната. Т.е. това са си едни чисти рекетьори за мен :D .

Съгласен с това.
А иначе по въпроса, ситуаця която описваш не е нормална, в смисъл такъв, не би трябвало да имаш случай в който компонент в границите на толеранса в който е заложен да доведе до неработоспособност, без нзачение в кава комбинация и колко такива компонента имаш, ако имаш такъв случай това е пробелм в дизайна.
Друг е въпроса с дефектните компоненти, там вече фирмата сама решава дали да си го открие или ремонтира или изхвърли платката.

Съб Юли 31, 2010 1:19 pm
Профил

Мнение 
Ако дизайна ти е "чувствителен" към вариациите на стойностите на компонентите в специфицирания от самия теб толеранс - е-гати и дизайна дето си направил ...
Явно ще трябва да го ре-дизайнеш...

Съвсем друг е въпроса, ако трябва при оживяването на платката, с цел да избегнеш тримери и пр. да донастройваш някой от елементите запоявайки паралелно/последователно на тях други с определени стойности ... , но до колкото схванах не става дума за това.

Пон Авг 02, 2010 4:09 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща